Patrick Reyntjens (GEOxyz): “Al 24 schepen en nu dromen van Amerika”

De ‘Geo Ocean V’ is het 24e schip in de vloot van GEOxyz, het bedrijf van Patrick Reyntjens dat onderwaterdata verzamelt. De watersportende zoon van een landmeter werkt al met 200 medewerkers in voornamelijk Europa en droomt van de VS.

Ostend Science Park, het wetenschapspark voor bedrijven in de ‘blauwe economie’, presenteerde deze week de komst van GEOxyz. Dat bedrijf werd in 1999 door CEO Patrick Reyntjens (rechts op de foto) opgericht om onderwaterdata te verzamelen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zwevegem nabij Kortrijk en er is een maritieme hub langs de Sloepenstraat in de haven van Oostende.

GEOxyz brengt met kleine en grotere schepen het reliëf, de gelaagdheid en draagkracht van de zeebodem in kaart. Dergelijke onderwaterdata zijn cruciaal om scheepvaartroutes te monitoren, windparken op zee te bouwen en onderzeese kabels en pijpleidingen aan te leggen. Het verzamelen van de data gebeurt met hoogtechnologisch materiaal zoals sonar- en gps-technologie en vanop afstand bestuurde onderwaterrobots.

Eigen vloot uitbouwen

“Als liefhebber van watersporten en als zoon van een landmeter, verenigt GEOxyz mijn twee grote passies”, zegt Reyntjens. “Meten is weten, ook onder water. Wij werken zowel voor private offshorebedrijven als voor overheden. Momenteel hebben we opdrachten voor bijvoorbeeld een groot energie-eiland in Denemarken en een drijvende ‘windfarm’ in de Ierse Zee van de groep Total. In andere werelddelen steunen we op de logistiek van de klanten maar voor het werk van Noorwegen tot Noord-Afrika hebben we een eigen vloot.”

In de luwte van de grote rederijen bouwt GEOxyz gestaag aan een eigen vloot. “We hebben nu 24 kleine en grotere schepen. De nieuwste aanwinst is de ‘Geo Ocean V’, gebouwd in 2014 en geschikt voor een bemanning van 25. Het schip heeft een hybride aandrijving. Dat wil zeggen dat we bij de lage snelheid voor het verzamelen van data – aan zeven knopen per uur – volledig elektrisch varen.”

Naar Amerika

Het gaat GEOxyx zakelijk voor de wind. “In deze hoogtechnologische dus kapitaalintensieve business, kunnen we rekenen op Vybros. Dat investeringsfonds van de familie Vande Vyvere – die indertijd de bouwgroep Matexi oprichtte – is niet alleen een financiële partner maar ook een ervaren strategisch klankbord. Hierdoor konden we onafhankelijk groeien tot nu al tweehonderd mensen die samen bijna 40 miljoen euro omzet genereren.”

Daarmee eindigt de ambitie niet. “We zijn nu groot genoeg om zelf onze kennis verder te ontwikkelen. Daarom beslisten we om tegen begin 2023 op Ostend Science Park een gecentraliseerd innovatie- en controlecentrum te bouwen. We geloven in het verder verhogen van de kwaliteit, efficiëntie en verduurzaming door al onze kennismedewerkers samen te brengen op één plaats, waar ze bovendien nog kunnen genieten van een kruisbestuiving met wetenschappers van Universiteit Gent en technologiebedrijven zoals offshore IT-dienstverlener e-BO Enterprises. Dat moet ons helpen in de plannen om onder meer de markt van de Verenigde Staten verder te ontwikkelen.”

Roel Jacobus