Overleg krijgt nog een kans in Rotterdamse containersector

Bonden en werkgevers gaan nog een poging ondernemen om sociale acties in de Rotterdamse containersector te voorkomen. Nog voor 9 december moet duidelijk zijn of dat iets kan opleveren.

De Rotterdamse havenarbeiders maakten begin vorige week duidelijk dat ze bereid zijn om tot acties over te gaan om hun eisen rond werkzekerheid in de containerbehandelingssector kracht bij te zetten.

Dat signaal is ook bij het Havenbedrijf en terminaloperatoren aangekomen, stellen FNV Havens en CNV Vakmensen vast. “Na het verstrijken van het voorultimatum regende het brieven van werkgevers waarin zij aangeven dat zij nog niet met ons zijn uitgepraat. Ook het Havenbedrijf Rotterdam vindt dat er nog mogelijkheden zijn”, staat in een communiqué te lezen.

“Benieuwd”

“Juridisch gezien kunnen wij niet anders dan ingaan op het verzoek tot overleg. Maar wij zijn natuurlijk ook nieuwsgierig wat ze dan nog te bieden hebben”, zeggen de twee vakbonden.

Aan het adres van het Havenbedrijf klinkt opnieuw een specifieke boodschap: “Het wordt de hoogste tijd dat het Havenbedrijf niet alleen met mooie woorden aan tafel komt maar dat er nu daadwerkelijk substantiële financiële bijdrage aan de sector wordt aangeboden waarmee de maatregelen die nodig zijn om werkzekerheid te garanderen, kunnen worden gefinancierd.”

Prikacties

Zij voegen daar meteen twee dingen aan toe. “Als het niets of onvoldoende is, dan zijn wij gauw klaar”, luidt de eerste waarschuwing. Bovendien moet de afspraak uiterlijk voor 9 december plaatsvinden, want dan zouden de eerste drie dagen actie kunnen starten.

De voorbereidingen van actievoorstellen gaan intussen “onverminderd door”. Intussen zijn er “zo nu en dan” al prikacties. “Het kan geen kwaad om dit te ondersteunen”, vinden de bonden.