Rederij MSC opent nieuw depot in Westdorpe (+video)

Rederij MSC heeft een nieuw containerdepot geopend op de bestaande terminal 3MCT van Vlaeynatie in Westdorpe. Dat moet de regio Zeeuws-Vlaanderen ontsluiten met directe binnenvaart- en spoorverbindingen naar het Antwerpse MPET.

Na de opening van een nieuw depot in Haven Genk in maart 2019, breidt MSC zijn hinterlandnetwerk verder uit. De trimodale terminal in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen), vlakbij de Nederlands-Belgische grens, is als depot voor MSC sinds begin januari 2021 operationeel. De site is bereikbaar per binnenschip, trein en vrachtwagen en biedt een bijkomende containeroverslagcapaciteit van 20.000 teu per jaar.

Oosterweelwerken

MSC werkt daarvoor samen met eigenaar 3MCT, onderdeel van de Vlaeynatiegroep. "Onze containers bewogen al over de terminal, maar kunnen er nu blijven staan na import om te worden ingezet voor export. Zo creëer je een inlandhub van waaruit je de in- en uitvoerstromen kan sturen", vertelt intermodal manager bij MSC Belgium Jerri Smet. 

Ook wil MSC de ecologische voetafdruk van zijn klanten helpen verkleinen en de Antwerpse ring ontlasten. "Terneuzen is vooral een truckregio", vertelt Smet. "We willen een antwoord bieden op de Oosterweelwerken voor de komende tien jaar."

Trimodaal

Op de spoorverbinding tussen Westdorpe en de containerterminal MPET aan het Deurganckdok biedt MSC drie roundtrips per week aan met een capaciteit van 60 teu per enkele reis. 

Per binnenvaart worden dagelijks alle belangrijke containerterminals in Antwerpen en Rotterdam aangelopen. Voor het wegvervoer staat transportbedrijf Swagemakers in voor de first en last mile in de regio Westdorpe - Terneuzen. 

De terminal 3MCT beschikt ook over magazijnen en installaties voor het opzakken van diverse bulkproducten zoals kunstmeststoffen en suiker. 

De presentatievideo van het nieuwe depot in Westdorpe kunt u hieronder bekijken.

 

Julie Desmet