Opening Kieldrechtsluis verschuift naar juni

De officiële opening van de Kieldrechtsluis zal niet op 15 april kunnen plaatsvinden. Door een technische tegenslag wordt die met een tweetal maanden verschoven. Een impact op de activiteiten aan het Deurganckdok zal dat niet hebben.

Freddy Aerts, hoofd van de Afdeling Maritieme Toegang van het Vlaamse departement Mobiliteit en Openbare Werken, bevestigt het nieuws.

Wet van Murphy

“We hebben met een technische tegenslag af te rekenen gekregen. Bij de zware regenval van medio januari is een kelder onder water gelopen onder een zaal waar een groot elektrisch bord staat dat zowat een kwart van het sluiscomplex bestuurt. Door temperatuurinversie en condensatie heeft dat tot corrosie op dat bord geleid. We hebben intussen bijkomende verwarming bijgezet in die zaal om dat soort problemen in de toekomst te vermijden, maar het kwaad was geschied”, legt hij uit.

“Gevolg is dat een nieuw bord geleverd moet worden dat ten vroegste op 18 april geleverd kan worden. Daarna moet alles opnieuw getest worden om het CE-attest te bekomen dat vereist is om dat soort installaties in gebruik te nemen.”

“Dit valt op het slechts mogelijke moment. Wij zijn slachtoffer van de wet van Murphy. Er is zo hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen en dan gebeurt dit. We willen echter geen risico’s nemen. Dat is het niet waard. Zo’n sluis klaar krijgen in 55 in plaats van 53 maanden is hoe dan ook een huzarenstuk”, onderstreept het afdelingshoofd Maritieme Toegang. “We zouden alles intussen wel manueel kunnen doen, maar dat is niet de bedoeling.”

Wellicht juni

De oplevering van de sluis stond voor eind maart gepland en de officiële opening voor 15 april. Die datum verschuift met een tiental weken, naar eind mei of begin juni. “Een definitieve datum is er nog niet, maar de opening zal nu wellicht in de eerste helft van juni gebeuren”, schat Freddy Aerts in.

Wat de impact zal zijn voor de geplande feestelijkheden, met onder meer de doop van een nieuw schip van baggergroep Jan De Nul, en welk schip nu precies de gloednieuwe sluis zal mogen invaren, valt nog af te wachten.

Geen impact op trafieken

Freddy Aerts benadrukt wel dat de vertraging geen impact zal hebben op de trafieken en activiteiten aan het Deurganckdok of op de gefaseerde verhuis van de activiteiten van MSC van de Home Terminal aan het Delwaidedok op rechteroever naar de MSC PSA Europa Terminal (MPET) aan het Deurganckdok.

“Het landverkeer zal vanaf 18 april over de sluis kunnen rijden”, verzekert hij.