OOCL volgt zichzelf op als meest stipte carrier

Van alle grote containerrederijen was OOCL in het derde kwartaal andermaal de carrier met de minste vertragingen. Maersk Line bleef in die periode opvallend zwak scoren.

In het tweede kwartaal viel het al op dat de Deense marktleider de vertragingen begon op te stapelen. Toen werd de cyberaanval waardoor de rederij eind juni getroffen werd, als mogelijke verklaring aangehaald.

In vergelijking met toen is de score van Maersk Line nog lichtjes achteruit gegaan. Volgens de Deense consultant SeaIntel arriveerde 74,3% van de schepen van de Deense carrier in de maanden juli, augustus en september op tijd in de haven van bestemming. In het tweede kwartaal was dat 76% en in het derde kwartaal van vorig jaar nog 86,2%.

Te laat

Er zijn zes rederijen bij wie meer dan een kwart van de boten te laat aankwam. Behalve Maersk zijn dat “K” Line (73,9%), MOL (73,3%), UASC (73,1%), PIL (73%) en helemaal achteraan bengelt Yang Ming met 72,9% van alle aankomsten die conform het vaarschema waren.

Orient Overseas Container Line (OOCL) mag zich net als in het tweede kwartaal de betrouwbaarste carrier noemen met een score van 83,3%. Ook de Taiwanese carriers Evergreen en Wan Hai halen de top drie met een gelijke score van 82,5%. APL (82,3%) en Hyundai Merchant Marine (HMM, 82%) zijn de andere carriers bij wie minder dan een schip op vijf vertraging opliep.

Grote carriers

De grote carriers MSC en CMA CGM zitten met percentages van respectievelijk 78% en 77,5% boven het marktgemiddelde van 74,5%. Hetzelfde geldt voor Cosco Shipping (78,8%) en Hapag-Lloyd (75,5%). In het algemeen bleef het aantal vertragingen in de lijnvaart ongeveer gelijk, want in het tweede kwartaal bedroeg het gemiddelde 74,7%. De cijfers voor het derde kwartaal zijn gebaseerd op 38.595 aankomsten van containerschepen.

SeaIntel zocht ook uit wie de meest stipte carriers in de belangrijke trade tussen het Verre Oosten en Noord-Europa waren. Daar delen OOCL, Evergreen en APL het podium met een identieke score van 87,7%, wat ver boven het gemiddelde van 77,5% voor dat vaargebied zit.

Stefan Verberckmoes