24 uursstaking loodsen gestart om 19 uur (UPDATE)

De medewerkers van de socialistische vakbond ACOD bij het Vlaams Loodswezen, vloot en scheepvaartbegeleiding zijn vanaf 19:00 gestart met een staking voor 24 uur. De impact op het scheepvaartverkeer kan groot zijn.

Als voorloper op algemene acties die de 3 ambtenarenvakbonden ACV, ACOD en VSOA op vrijdag 21 september plannen, besliste het ACOD om vandaag al meteen stakingsacties te ondernemen tegen de voorstellen van minister Homans voor het ambtenarenstatuut. Zij riepen hun leden op om vandaag maandag vanaf 19 uur het werk neer te leggen. Aanvankelijk was er sprake van dat ook ACV-leden aan de stakingsactie zouden deelnemen, maar dat wordt door Kurt Callaerts van ACV-Transcom ontkend. 

Daarna zouden dan verdere stiptheidsacties volgen , mogelijk tot eind deze week. Dan is er de nationale stakingsdag voor ambtenaren. De impact inschatten op het scheepvaartverkeer is moeilijk. Maar de sector houdt best rekening met aanzienlijke vertragingen en hinder. Het Nederlands loodswezen zal voor bijstand zorgen, maar die extra inzet kan onmogelijk alle vertragingen voorkomen.

ACOD

"Veel sneller dan ik kon vermoeden barst het los. De zeeloodsen gaan vanaf 19:00u voor 24 uur in staking. andere personeelsgroepen binnen en buiten het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) zijn aan het bekijken om zich daarbij aan te sluiten.Ik denk dat zelfs het neutraliseren van de voorstellen voor de hervorming van ambtenarenstatuut nu onvoldoende zal zijn. In ieder geval, mocht men het al overwegen, zal een exclusieve loodsenregeling' zoals minister Weyts placht te doen, niet aanvaard worden. In tegendeel, door dit als Vlaamse regering zo hoog te spelen, zouden er wel eens tegeneisen van de vakbonden op tafel kunnen komen", zegt Eddy Hendryckx van de vakbond ACOD.

Gegijzeld

Havenschepen Marc Van Peel heeft weinig begrip voor de geplande stakingsactie. "We komen net uit een onrustige periode en bovendien is overleg gepland over het ambtenarenstatuut met minister Homans", zegt hij.

"Men gijzelt de werkgelegenheid van tienduizenden mensen. Als dit doorgaat, dit heb ik in heel mijn loopbaan nog niet meegemaakt. Men legt de haven lam voor een politieke actie die gericht is tegen de regering. Dit bewijst dat zij zich niks aantrekken van de werkgelegenheid", besluit Van Peel.

Bart Timperman/Koen Heinen