NxtPort verkort doorlooptijd containers met nieuwe diensten (+ video)

Het dataplatform NxtPort zorgt voor snellere doorlooptijden voor import van containers in de haven van Antwerpen. Met Next Mode of Transport en Green Lights belooft NxtPort kortere wachttijden, minder files en minder capaciteitsverlies.

Logistieke bedrijven kunnen vanaf nu via NxtPort gebruikmaken van twee gloednieuwe diensten om administratieve processen te vergemakkelijken. Het gevolg ervan is dat doorlooptijden van containers worden verkort.

Volgende vervoersmodus

Om een efficiënte afhandeling van goederen te bekomen, dienen verschillende partijen met elkaar op een veilige en gestructureerde manier te communiceren. Next Mode of Transport biedt de mogelijkheid aan expediteurs, importeurs of transportoperatoren om de volgende vervoersmodus van inkomende containers door te sturen. 

Die informatie wordt vervolgens door de terminals gebruikt om de containers optimaal te plaatsen voor een snellere pick-up. Zo worden onnodige verplaatsingen van containers op de terminal vermeden.

Groen licht

Geïmporteerde containers moeten vrijgegeven worden voor ze kunnen doorgaan naar het volgende transportmiddel. De 'groene lichten' die de containers vrijgeven, worden via verschillende spelers in de keten bekomen: de douane, de scheepsagent en de terminal.

Deze updates zijn voortaan beschikbaar via Green Lights. Door de informatie centraal en gezamenlijk beschikbaar te maken, kunnen containers sneller vrijgegeven en opgepikt worden. Daarenboven bewaren de betrokken partijen zo een overzicht van de status van de container.

Economische voordelen

Daniel Lievens, CEO van NxtPort: “Deze manieren van data uitwisselen zijn een primeur voor de havensector wereldwijd. De snelle data-uitwisseling, het verkorten van de wachttijden en het multimodaal doorvoeren van geïmporteerde containers brengt niet alleen efficiëntiewinsten maar ook economische voordelen voor de hele logistieke keten rond de haven van Antwerpen.”

Binnenkort verschijnt er ook een nieuwe dienst, ontwikkeld in samenwerking met Portapp, die de communicatie tussen de actoren die betrokken zijn bij douane-inspectie, zal digitaliseren. Hieronder ziet u een video over Next Mode of Transport en Green Lights.

Sven Goyvaerts