North Sea Port operationeel, fietsen vervangen Max Mobiel

Ook in North Sea Port volgt een taskforce de toestand rond de coronacrisis op. Uit haar analyse blijkt dat de haven aan Belgische en Nederlandse kant operationeel is. De havenbus, de veerponten en het project Max Mobiel ondervinden wel gevolgen.

"North Sea Port is nog volledig operationeel", laat het bedrijf weten in een mededeling. Als grensoverschrijdend bedrijf moet North Sea Port rekening houden met de voorschriften van de Belgische en de Nederlandse regering. Sinds vrijdag 20 maart is, net als in Antwerpen, een Taskforceteam operationeel. Dat team richt zich op de operationele en economische aspecten in de haven en op de vrijwaring van de toelevering van grondstoffen, goederen, voedsel en levensreddende middelen.

Temperatuurmetingen

Op dit moment is de toestand in het havengebied onder controle. "North Sea Port en de bedrijven laten waar mogelijk de operationele activiteiten in alle veiligheid doorgaan", zegt woordvoerder Johan Bresseleers. "Er gelden sowieso al strikte maatregelen voor schepen vooraleer ze North Sea Port aandoen. De reeds gemaakte afspraken – in samenspraak met de landelijke gezondheidsdiensten GGD (voor Nederland) en Saniport (voor België) – blijven intussen gelden."

Volgens de woordvoerder hanteert een aantal terminals bijkomende vragenlijsten of temperatuurmetingen. Er zijn nog geen schepen in quarantaine en alle (rivier)cruises zijn tot minstens 17 april geannuleerd.

Fietsen

De dienstverlening van het project Max Mobiel is sinds donderdag stopgezet. Max Mobiel brengt dagelijks tot 1.500 werknemers naar bedrijven in het Gentse deel van de haven.

Dankzij een samenwerking tussen North Sea Port, Voka Oost-Vlaanderen, Portiz en de stad Gent, kunnen het havenbedrijf en de Fietsambassade (Stad Gent) honderd fietsen ter beschikking stellen. Die kunnen bedrijven aan hun werknemers aanbieden om naar het werk te komen. Dit aabod geldt zowel voor het Gentse als het Zeeuwse deel van de haven.

Veerponten

"De veerdiensten in het havengebied zijn van groot belang voor het woon-werkverkeer", stelt Bresseleers. "De dienstregeling en serviceverlening zijn intussen wel aangepast. Het fietsvoetveer op de Westerschelde (tussen Vlissingen en Breskens) neemt niet meer dan honderd personen mee per afvaart. Nog tot zeker maandag 6 april wordt de overvaart verzorgd met één schip. Het veer in Langerbrugge en in Terdonk (Gent) over het Kanaal Gent-Terneuzen aanvaardt maximaal vijf voetgangers/tweewielers per overvaart. Er zijn geen beperkingen voor wagens of vrachtverkeer."

Gesloten

De Zeemanshuizen in heel North Sea Port zijn gesloten. Voor de Kapiteinskamers zijn aanvullende afspraken gemaakt opdat de scheepvaart veilig en vlot kan begeleid worden. Ook de gebouwen van North Sea Port blijven gesloten. In de kantoren worden alleen noodzakelijke bezoekers toegelaten. Er gelden aanvullende hygiënemaatregelen voor de (weinige) collega’s die er aanwezig zijn en er wordt extra schoongemaakt. Het Havenhuis op de Graslei in Gent is gesloten. De expositie over de haven is dus niet te bezichtigen. Ook alle rondvaarten zijn tot 4 april geannuleerd. De Havenbus tussen de haven, het zeemanshuis Stella Maris en het centrum van Gent rijdt tot nader order ook niet meer.

Bart Timperman