Noord-Europese feederdienst voor zware lading

Na een testfase van drie maanden hebben Arkon Shipping en Best Logistics besloten om een Baltic Cargo Shuttle (BCS) op te starten.

Daarbij wordt het 7.400 dwt metende multipurpose schip ‘Lyra J’ stand-by gehouden voor het vervoer van projectlading binnen Noord-Europa. Het schip is uitgerust met twee kranen van 200 ton, die in tandem lasten tot 400 ton aankunnen.

Het Duitse Arkon Shipping en de Poolse expediteur Best Logistics vergelijken hun BCS met een feederdienst voor containers. Ze proberen ladingen die door deepsea rederijen vervoerd zullen worden, op korte intra-Europese trajecten te bundelen. In de testfase waren er al tien reizen met één keer zelfs vier verschillende zware stukken aan boord.

Alstom Power

Het initiatief ging begin oktober van start toen de ‘Lyra J’ in Polen twee generatoren van Alstom Power ging laden. De eerste van 230 ton werd naar Vlissingen gebracht om daar overgeladen te worden op een zeeschip richting Basra in Irak. De tweede generator van 360 ton (foto) met bestemming Mumbai werd in Antwerpen gelost voor overslag op het schip ‘Leopold Staff’ van Chipolbrok.

Arkon en Best zien brood in hun shuttle voor breakbulk lading omdat er op 1 januari 2015 strengere zwavelnormen van kracht worden, waardoor het interessant wordt om het vervoer van grote stukken projectlading zoveel mogelijk te bundelen.

Actieradius

De actieradius van de BCS gaat van de Noordzee tot de Baltische Regio. Volgens het Noord-Duitse Arkon kan de ‘Lyra J’ binnen de twee dagen in elke Baltische haven zijn of binnen maximaal vier dagen in een Benelux- of Britse haven.

Arkon Shipping werd in 1995 opgericht door de rederijen Jüngerhans (eigenaar van de ‘Lyra J’) en Wessels samen met scheepsmakelaar Torsten Westphal. De vloot omvat zowel bulkschepen als containerschepen en heavy lifters.

Best Logistics met hoofdzetel in Szczecin is gespecialiseerd in het vervoer van buitenmaatse lading. Het expeditiebedrijf is in handen van Haeger & Schmidt (40%), het Oostenrijkse Felbermayr (40%) en oprichter Andreas Haefner (20%).