Nominatie voor investeerders ICO, DAF Trucks en Barry Callebaut

Met International Car Operators (Japan), DAF Trucks (Nederland) en Barry Callebaut (Zwitserland) zijn er drie logistieke en transportprojecten bij de vijf nominaties voor ‘Beste buitenlandse investering’ van Flanders Investment & Trade (FIT).

Met de 'Foreign Investment of the Year Trophy' richt Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, jaarlijks de schijnwerpers op investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven.

Bij de vijf genomineerden zijn er dit jaar maar liefst drie logistieke en transportprojecten. De winnaar wordt tijdens een evenement op dinsdag 11 februari bekendgemaakt.

Barry Callebaut in Lokeren

De Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut, met Belgische en Franse roots, verhuist zijn Europese logistieke site van Aalst naar Lokeren om de internationale markt beter te bedienen. Er wordt 100 miljoen euro geïnvesteerd in het grootste chocolademagazijn ter wereld.

Logistiek vastgoedspecialist WDP realiseert een energieneutraal gebouw van 60.000 m². Het wordt opgeleverd in het derde kwartaal van 2021. In eerste instantie maken de huidige 85 werknemers de overstap en er wordt extra jobcreatie verwacht.

DAF Trucks in Westerlo

De Nederlandse truckbouwer DAF Trucks – dat deel uitmaakt van het Amerikaanse PACCAR – investeert een recordbedrag van 200 miljoen euro in zijn onderdelenfabriek in Westerlo. Op die productiesite maken 2.400 mensen cabines en assen voor de middelzware en zware trucks.

De uitbreiding van de site kan de productiecapaciteit voor cabines met 45% verhogen, tot maar liefst 300 cabines per dag in een tweeshiftensysteem. De productiecapaciteit komt daarmee op hetzelfde niveau als die van de nieuwe cabinelakstraat die eind 2017 werd geopend, na een investering van 100 miljoen euro.

International Car Operators in Zeebrugge

De Japanse autotransporteur International Car Operators (ICO) – dochter van Nippon Yusen Kaisha (NYK) – investeert 60 miljoen euro in Zeebrugge. ICO heeft er de grootste autoterminal ter wereld in de belangrijkste overslaghaven voor nieuwe auto’s.

In 2018 werd een nieuw kantoorgebouw geopend met centrale toegangspoort. Momenteel wordt de terminal uitgebreid met een extra kade en met 54 hectare tot 300 hectare. Tegen de zomer zullen daar 11 grote windturbines – van 150 meter hoog – elektriciteit leveren voor onder meer het opladen van elektrische wagens, voor de eigen terminaloperaties en voor walstroom voor schepen. De ambitie is om van Zeebrugge dé e-carhaven van Europa te maken. Door deze investeringen werden al 150 extra mensen aangeworven en komen er straks nog 50 bij.

De genomineerde projecten worden voorgesteld in video’s op de website www.foreigninvestmenttrophy.be. Daar kan ook het publiek meestemmen voor zijn favoriete project.

Roel Jacobus