Nieuwe opleiding leert ook Belgische binnenschippers beter zaken doen

Een moderne binnenvaartschipper moet steeds meer een zakenman zijn. Dat hebben ze in Nederland goed begrepen, waarop een opleiding ondernemerschap voor schippers werd gestart. Ook Belgen zijn welkom.

Binnenschippers moeten tegenwoordig nog meer ondernemer zijn dan ze al waren. Om de schippers met betere harde en softe skills te wapenen voor die veranderende rol, lanceert de Nederlandse branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer met hogeschool Inholland Academy (Rotterdam) en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) de opleiding ‘Succesvol Binnenvaartondernemer 1’.

“In de opleiding wordt gefocust op de zakelijke en commerciële skills van de schippers”, zegt Peter Brandt van BLN-Schuttevaer. “Dat gaat om hele basale dingen als het opstellen en lezen van een jaarrekening, tot het omgaan met personeel, de verhouding met je bevrachter, het opstellen van deugdelijke contracten, kortom een mengeling van ‘harde’ en ‘zachte’ skills.”

Behoefte aan verdieping 

De vraag naar bijscholing kwam onder meer van de schippers zelf. Levenslang leren is in de sector nog niet ingeburgerd, terwijl de wereld van de binnenvaart evolueert. “Denk maar aan evoluties als verduurzaming en vergroening. Die vergen van de schippers investeringen, en dus ook een businessplan om die terug te verdienen”, zegt Brandt. “Wij willen tegemoet komen aan schippers die vooruit willen en verdieping van hun vakkennis zoeken.”

De opleiding is modulair opgevat en houdt het aantal klassikale momenten beperkt. Alleen voor de introductielessen worden de schippers in het leslokaal verwacht. De andere modules zijn online beschikbaar en kunnen als het ware ‘vanuit de stuurhut’ worden gestudeerd.

Belgische schippers

De opleiding is ook toegankelijk voor geïnteresseerden uit België. “Elke Belgische schipper die een leerbehoefte heeft, kan instromen”, zegt Brandt. Sowiso gaat aan de inschrijving een intakegesprek vooraf.

De introductiemodule start op 20 februari. De kosten voor de volledige opleiding bedragen € 2.735 (exclusief literatuur). Leden van BLN-Schuttevaer en/of CBRB ontvangen € 500 korting. De kosten van de losse modules variëren van € 265 tot € 675 per module. Kijk hier voor meer informatie.

Michiel Leen