Nieuwe naam voor Deurganckdoksluis

De Antwerpse havenschepen Marc Van Peel wil via een wedstrijd een nieuwe naam zoeken voor de Deurganckdoksluis, die het voorbije weekend voor het laatst door het grote publiek bezocht kon worden.

De naam van de sluis op Linkeroever zal vaak uitgesproken worden door de bemanningen van de schepen die er geschut zullen worden. Omdat de gemiddelde Filippino meer dan waarschijnlijk moeite zal hebben met de uitspraak van de huidige Vlaamse benaming, gooide Antwerps havenschepen Marc Van Peel gisteren een balletje in de lucht om te kiezen voor een andere naam die ook voor buitenlanders begrijpelijk is.

Vanaf eind april zal het Scheldewater in de nieuwe sluis stromen. De komende weken worden er nog enkele groepen in de lege sluis ontvangen (waaronder een delegatie van de verladersorganisatie OTM op 19 maart), maar voor het grote publiek was het vorig weekend de laatste kans om over de bodem van de grootste zeesluis ter wereld te lopen en peter of meter te worden van een vierkante meter sluis.

Volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf hebben zaterdag en zondag ruim 40.000 mensen de Deurganckdoksluis bezocht. Op zaterdagochtend mocht het havenbestuur ook Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (foto) ontvangen. Zondagmiddag was de publieke opkomst dermate groot, dat om veiligheidsredenen niet alle geïnteresseerden toegelaten konden worden.

Sluisdeuren

De nieuwe sluis zal in het voorjaar van 2016 in gebruik genomen. Het invaren van de sluisdeuren staat voor eind mei in de planning. De sluisdeuren bevinden zich nu nog in China, waar ze op 18 maart op transport naar de Scheldehaven zullen vertrekken.