Nieuwe maidentrips van Maersk en Cosco voor Antwerpen

Maersk Line en Cosco Shipping Lines blijven de komende maanden nieuwe megamaxschepen in de vaart nemen. In mei zal de Antwerpse haven twee nieuwe schepen van 20.000 teu bijna gelijktijdig op maidentrip ontvangen.

Het negende schip van de tweede generatie Triple E-schepen van Maersk Line zal net als drie voorgangers in de AE7/Condor Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk Line en MSC ingeschakeld worden. Deze ‘Manila Maersk’ begint op 10 april in Ningbo aan de maidentrip en wordt op 20 mei voor het eerst in Antwerpen verwacht.

De MSC PSA European Terminal (MPET) zal in die periode wekelijks een recordschip van 20.568 teu uit de AE7/Condor Service ontvangen, want na de eerder aangekondigde maidentrip van de ‘Murcia Maersk’ op 29 april volgen de tweede Antwerpse aanlopen van de ‘Marseille Maersk’ en ‘Manchester Maersk’ (foto).

NEU2 Service

Een dag na de ‘Manila Maersk’ wordt de nieuwe ‘Cosco Shipping Leo’ van 19.273 teu voor het eerst in Antwerpen verwacht. Deze Chinese nieuwbouw gaat varen in de NEU2 Service van de Ocean Alliance tussen de Far East en Europa, die door Cosco Shipping als AEU3 verkocht wordt.

De ‘Cosco Shipping Leo’ wordt na de ‘Cosco Shipping Aries’ en de ‘Cosco Shipping Taurus’ (die begin volgende week Antwerpen aanloopt) de derde megamax voor deze dienst. Het in Nantong gebouwde schip begint op 14 april in Shanghai aan de maidentrip en zal de kleinere ‘Cosco Denmark’ van 13.386 teu vervangen.

Evergreen

Later dit jaar zal Cosco Shipping nog meer megamaxschepen aan de vloot van de AEU3 toevoegen. De ‘Cosco Shipping Gemini’ van 20.119 teu wordt als vierde grotere schip op 4 juni voor het eerst bij Antwerp Gateway verwacht. Op 9 juli volgt de ‘Cosco Shipping Virgo’ en op 27 augustus de ‘Cosco Shipping Capricorn’.

De maidentrips van de 'Manila Maersk' en 'Cosco Shipping Leo' zijn niet de enige voor Antwerpen in de maand mei. Flows maakte eerder al bekend dat Evergreens nieuwe recordschip 'Ever Golden' (20.150 teu) op 11 mei bij Antwerp Gateway verwacht wordt. Antwerpen wordt de eerste Noord-Europese aanloophaven voor deze nieuwbouw uit de NEU3/NE7 Service van de Ocean Alliance.

Stefan Verberckmoes