MSC profileert zich als dierenvriend

De Zwitserse rederij MSC heeft een onderscheiding gekregen voor ‘slow steaming’. MSC kreeg de ‘award’ samen met een aantal andere rederijen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Containerrederijen gaan in de eerste plaats trager varen om hun brandstofverbruik en dus de bunkerkosten te drukken. Dat de schepen op die manier ook minder uitlaatgassen hebben, wordt gebruikt als troef tijdens de onderhandelingen met milieubewuste klanten.

Dat MSC in bepaalde gebieden aan de westkust van Noord-Amerika de schepen laat vertragen, heeft nog een andere goede reden. Op die manier vermindert het aantal aanvaringen met walvissen. Als een walvis toch nog door een schip geraakt zou worden, is de impact van de aanvaring minder groot.

De NOAA geeft een ‘award’ aan rederijen die vrijwillig trager varen in zogenaamde ‘National Marine Sanctuaries’ waar walvissen zich komen voeden. Hoewel MSC niet bepaald kwistig is met persberichten, greep de rederij uit Genève deze kans aan om zich in de media als dierenvriend te profileren.

Stefan Verberckmoes