MSC moet Antwerpse doop van nieuw recordschip uitstellen

MSC Belgium heeft de moeilijke beslissing genomen om de voor 18 maart geplande doopplechtigheid van de ‘MSC Ambra’ (23.756 teu) aan het Deurganckdok uit te stellen. Het moest een grote ceremonie worden, maar de coronacrisis gooit roet in het eten.

Alle genodigden ontvingen intussen een bericht van MSC Belgium over het uitstel. De Zwitserse rederij wou er een groots feest van maken en had daarom relaties uit heel Europa uitgenodigd. Omdat reizen binnen en buiten Europa sinds de uitbraak van het coronavirus steeds moeilijker wordt, zal de voor 18 maart voorziene doop op een latere datum worden gevierd.

De ‘MSC Ambra’ is het laatste schip uit een reeks van zes die Samsung Heavy Industries voor MSC mocht bouwen (foto). Momenteel zijn die megamaxschepen de grootste containerschepen ter wereld, waardoor de emissies per vervoerde container fors beperkt worden. De rederij uit Genève heeft intussen al elf schepen van dit formaat in de vloot. Bij de Zuid-Koreaanse werf Daewoo zijn er nog vijf in aanbouw voor oplevering tussen januari en augustus volgend jaar.

Bevestiging

Dat de doop van de ‘MSC Ambra’ in Antwerpen was voorzien, is een bevestiging van de belangrijke rol van de Scheldehaven in het netwerk van MSC. Het schip vaart immers in de AE10/Silk Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van MSC met Maersk, die Antwerpen niet aanloopt. Het recordschip zou speciaal voor de doop naar de MSC PSA European Terminal (MPET) gekomen zijn.

Bij MPET werd in september 2015 al de 19.224 teu grote ‘MSC Maya’ gedoopt door Maya Aponte, het jongste dochtertje van Diego Aponte, group president van MSC. De Antwerpse bisschop Johan Bonny grapte toen al dat hij hoopte dat MSC een groter wijwatervat aan de Antwerpse kathedraal zou schenken als de rederij een nog groter schip in Antwerpen zou willen dopen.

Er was ook een tijdje sprake van dat de ‘MSC Febe’ in Antwerpen gedoopt zou worden door Febe Van Eynde, maar die plechtigheid vond uiteindelijk eind vorig jaar op de werf in Zuid-Korea plaats. MSC heeft zijn relaties alvast verzekerd uit te kijken naar de viering van de doop van de 'MSC Ambra' op een latere datum.

Stefan Verberckmoes