MSC-ferry klaar voor nieuwe rol als hospitaalschip

De ferry ‘Splendid’ zal maandag de eerste 25 coronapatiënten aan boord nemen. MSC verhuurt het schip van de dochterrederij Grandi Navi Veloci (GNV) voor het symbolische bedrag van een euro aan de regionale autoriteiten van Ligurië.

Flows meldde eerder al dat MSC-topman Gianluigi Aponte akkoord ging met een voorstel van de directie van GNV om een ferry in de haven van Genua ter beschikking te stellen als hospitaalschip. De groep MSC kan op die manier iets doen aan het nijpende tekort aan bedden in de Noord-Italiaanse ziekenhuizen.

De hutten op het ropaxschip waarin normaal gezien toeristen overnachten tijdens nachtafvaarten, zullen vanaf maandag 23 maart gebruikt worden in de strijd tegen corona: besmette personen die de afdeling intensieve zorgen mogen verlaten, krijgen er onderdak. Het gaat om mensen die het ergste achter de rug hebben, maar nog een tijdje geïsoleerd moeten blijven vooraleer ze naar huis mogen. Er kunnen meer dan vierhonderd patiënten gelogeerd worden.

Indien de coronacrisis in de regio nog zou verergeren, kan in een volgende fase op de garagedekken van de veerboot ook nog een soort van veldhospitaal opgezet worden, waarbij de ambulances dan via de roroklep het schip oprijden.

Omvorming

De Italiaanse classificatiemaatschappij RINA coördineerde de omvorming tot hospitaalschip. In de hutten die over eigen sanitair en een televisie beschikken, ging vooral aandacht naar de externe verluchtingssystemen. De keukens van de ferry blijven operationeel voor de voedselvoorziening, met dien verstande dat de koks een onderlinge afstand van een meter zullen respecteren.

GNV financierde een deel van de kosten, maar kreeg ook gratis materiaal en steun van een vijftiental bedrijven waaronder HP-Aruba, Burger King en Italbrokers. Het schip werd intussen officieel overgedragen aan Giovanni Toti, gouverneur van Ligurië, door Pierfrancesco Vago, voorzitter van GNV en schoonzoon van MSC-oprichter Gianluigi Aponte. De overheid mag de ropax voor een euro huren tot het einde van de coronacrisis.

Stefan Verberckmoes