MSC claimt nieuw record

De ‘MSC Oscar’ die volgende maand door de Zuid-Koreaanse scheepswerf Daewoo zal worden opgeleverd, wordt volgens MSC het grootste containerschip ter wereld.

De 195.000 dwt metende containerreus heeft volgens de Zwitserse rederij een capaciteit van 19.224 teu. Dat is nog 114 teu meer dan de ‘CSCL Globe’ van China Shipping, die zopas aan zijn maidentrip naar Noord-Europa begonnen is.

Flows anticipeerde eerder deze week nog op het nieuwe MSC-record in het opiniestuk over het gegoochel met capaciteitscijfers. Ook bij de ‘MSC Oscar’ is het cijfer van 19.224 teu gebaseerd op een extra deklaag containers bovendeks.

Zoon

Het is opvallend dat het MSC van de traditie afwijkt om zijn schepen meisjesnamen te geven. Daar is echter een goede reden voor, want Oscar Aponte is de zoon van CEO Diego Aponte. De geschiedenis herhaalt zich, want bijna vijftien jaar geleden gaf de toenmalige CEO en oprichter Gianluigi Aponte, de naam ‘MSC Diego’ aan het eerste nieuwe schip van meer dan 4.000 teu dat de rederij uit Genève door Hanjin Heavy Industries liet bouwen.

De bijna vijf keer zo grote ‘MSC Oscar’ vertrekt zoals Flows al begin deze maand meldde op 18 januari in Dalian op maidentrip in de nieuwe Albatross/AE5-dienst van de 2M partners Maersk Line en MSC. Die dienst heeft in de Benelux alleen een aanloop in Rotterdam, waar het nieuwe recordschip op 23 februari voor de eerste keer verwacht wordt.

Herlees hier ons opiniestuk Goochelen met capaciteitscijfers en records