Megaroro ‘Hollandia Seaways’ DFDS exclusief voor Zeebrugge-Göteborg

DFDS wijst haar nieuwe megaroro ‘Hollandia Seaways’ exclusief toe aan de lijn Zeebrugge-Göteborg. Gisteren maakte het schip de maidencall aan de speciaal voor haar verlengde steiger van de PSA-terminal in het Wielingendok.

De ‘Hollandia Seaways’ liep donderdagmorgen 23 april om 3.20 uur voor de eerste keer aan op de PSA-terminal in het Wielingendok in Zeebrugge. Voor de ontvangst van het langste shortsearoroschip ter wereld had het havenbestuur de steiger in het midden van het dok met een veertigtal meter laten verlengen. Het 237,40 meter lange vaartuig van de Deense rederij DFDS werd naar verluidt probleemloos binnengevaren.

De Zweedse kapitein Lars Gustasson kreeg voor deze maidencall een geschenk overhandigd door havenkapitein-commandant Joris Praet. Ze werden ontvangen door scheepsagent Geert Libbrecht van kantoor van Lalemant in Zeebrugge en manager van PSA-terminal Theo Milliau.

Volledige toewijzing

Sinds DFDS de ‘Hollandia Seaways’ eind november in gebruik nam, was het schip een geregelde gast in de terminal in Gent. Het was echter voorzien dat het vanaf 1 april zou worden ingezet als vervanger van drie schepen op de route Zeebrugge-Göteborg. Door de onzekerheid rond de evolutie van de vrachtvolumes door de coronacrisis had DFDS deze verschuiving een drietal weken uitgesteld.

Alle vaartijd van de ‘Hollandia Seaways’ wordt exclusief aan Zeebrugge-Göteborg toegewezen. Het schema omvat wekelijks twee rotaties. Een enkele overtocht duurt ongeveer 35 uren. Met een capaciteit van 6.700 lijnmeter kan ze 450 trailers meenemen.

Roel Jacobus