Maersk mildert groeiverwachting containervolumes

Scheepvaartgroep A.P. Moller-Maersk verwacht dat de containervolumes in 2019 licht onder de gemiddelde marktgroei van 1 à 2% zullen blijven, terwijl 1 à 3% groei voorzien was. De ebitda in het derde kwartaal steeg met 14% tot 1,7 miljard dollar.

De ebitda (winst voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen en waardevermindering) groeide sterk ondanks een lichte omzetdaling met 0,9% tot 10,1 miljard dollar. Volgens CEO Soren Skou daalde de containervraag in het derde kwartaal als gevolg van de groeivertraging van de wereldeconomie, maar kon de groep desondanks zijn operationeel resultaat verbeteren. Vorige maand nog stelde A.P. Moller-Maersk de verwachte ebitda voor heel het jaar naar boven toe bij: van 5 miljard naar 5,4 à 5,8 miljard dollar.

Ocean

De scheepvaartactiviteiten droegen 1,3 miljard dollar bij aan de ebitda, een stijging met 13% ondanks lagere vrachttarieven en een beperkte volumegroei met 2,1%. De omzet bleef met 7,3 miljard dollar op hetzelfde niveau als het derde kwartaal vorig jaar.

Voor heel het jaar verwacht de groep een groei van de containervolumes die licht onder de gemiddelde marktgroei van 1 à 2% zal blijven. Eerder was een groei van 1 à 3% vooropgesteld.

Terminals & Towage

De terminal- en sleepdienstactiviteiten waren goed voor een ebitda van 313 miljoen dollar en een omzetstijging met 5,8% tot 986 miljoen dollar. De gateway-terminals van de groep noteerden een volumegroei met 9,2%.

Logistics & Services

De divisie Logistics & Services zag haar brutowinst met 13% stijgen tot 336 miljoen dollar ondanks een lagere omzet in air & sea expeditie. De ebitda steeg met 34% tot 94 miljoen dollar.

Topman Skou blikt tevreden terug op de vooruitgang die op verschillende fronten geboekt werd, inclusief de digitale transformatie, de logistieke producten en de terminalactiviteiten.

Koen Heinen