Maersk Line vestigt nieuw wereldrecord (+ video)

De Deense rederij heeft een nieuw wereldrecord 'meeste containers op een schip' gevestigd. De ‘Mumbai Maersk’ van 20.568 teu is momenteel met een lading van maar liefst 19.038 teu op weg van Tanjung Pelepas naar Noord-Europa.

Maersk Line’s vorige record dateert van 2015 en betrof een lading van 18.215 teu op de ‘Madison Maersk’, die een nominale capaciteit van 18.340 teu heeft. Tot vorig weekend stond het record van de grootste containerlading op naam van de ‘Al Muraykh’, die volgens een Britse loods begin vorig jaar in Felixstowe arriveerde met 18.749 teu aan boord.

De ‘Mumbai Maersk’ is een van de elf schepen van de tweede generatie Triple E-schepen, waarvan er intussen al tien in de vaart zijn. De containerreus vaart in de AE5/Albatross Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk Line en MSC tussen het Verre Oosten en Noord-Europa.

Diepgang van 16 meter

Het recordschip heeft geladen in Dalian, Tianjin, Busan, Ningbo, Shanghai, Yantian, Singapore en vorig weekend ten slotte in Tanjung Pelepas, waar acht portaalkranen werden ingezet om de laatste duizenden containers te laden (foto). De ‘Mumbai Maersk’ zet nu met een diepgang van 16 meter koers naar Suez en wordt op 5 september in Rotterdam verwacht. Daarna zal het schip nog verder gaan lossen in Bremerhaven, Göteborg en Aarhus.

Dat het wereldrecord in de zomerperiode scherper wordt gesteld, is geen toeval. Momenteel is het piekseizoen van de Chinese export volop aan de gang. Tijdens de zomermaanden worden massaal speelgoed voor Sinterklaas en cadeautjes voor de kerst- en nieuwjaarsperiode vervoerd om tijdig in de Europese winkelrekken te liggen. Wanneer in oktober het kalmere winterseizoen begint, zal 2M de capaciteit beperken door een van de zes wekelijkse loops vanuit de Far East naar Noord-Europa te staken. Het is nog niet duidelijk welke dienst tijdelijk zal worden stopgezet.

Stefan Verberckmoes