Maersk Line spreekt vertrouwen in HMM uit

De regionale topman van Maersk Line in Azië heeft in een aantal interviews de plooien met HMM willen gladstrijken. De Zuid-Koreaanse carrier neemt intussen zo'n 220 werknemers van Hanjin over.

De CEO van HMM reageerde net voor kerstmis nog geërgerd op een aantal uitspraken van Maersk Line over het samenwerkingsakkoord dat de 2M-partners Maersk Line en MSC met de Zuid-Koreaanse carrier gesloten hebben. Volgens Yoo Chang-keun werd teveel benadrukt dat HMM geen volwaardig lid van de alliantie wordt.

Robert van Trooijen, CEO van Maersk Line voor de regio Asia-Pacific, sprak intussen zalvende woorden en vroeg zich zelfs af waarom andere allianties HMM niet wilden opnemen. Deze week deelde hij zijn reactie ook via LinkedIn.

Strategisch

“We hebben een strategisch samenwerkingsakkoord gesloten en hoe je dat precies noemt is niet belangrijk. Het is een akkoord met meteen een termijn van drie jaar waarbij HMM toegang krijgt tot het volledige 2M netwerk en waarbij Maersk ruimte krijgt op de schepen van Hyundai op de trans-Pacific, waar ons Zuid-Koreaanse partner een groter marktaandeel heeft dan wij.”

In een recent interview zei van Trooijen ook vertrouwen te hebben in het financiële herstel bij HMM omdat de Zuid-Koreaanse regering de rederij steunt nu die de enige overblijvende grote carrier is. De topman van Maersk Line liet ook niet na om de goede banden tussen de Denen en Zuid-Korea te benadrukken met de toevoeging dat Maersk al 202 schepen liet bouwen door Zuid-Koreaanse scheepswerven.

Extra personeel

HMM kende vorige jaar procentueel de sterkste groei van de zeventien global carriers. De rederij werft dan ook extra personeel aan en kijkt daarbij vooral naar ex-werknemers van Hanjin Shipping waarmee telkens individuele gesprekken worden gevoerd. Gisteren meldde de rederij al 131 mensen van Hanjin in dienst te hebben genomen. Het gaat om zowel zeevarenden als walpersoneel. Volgende maand zullen er nog eens 41 mensen aangenomen worden omdat de vloot verder wordt uitgebreid. CEO Yoo zegt daarna nog zeevarenden nodig te hebben, waardoor er uiteindelijk zo'n 220 personeelsleden van Hanjin een nieuwe baan bij HMM zullen hebben.

Stefan Verberckmoes