Maersk en MSC helpen Zim aan winst

Ondanks een volumedaling heeft de Israëlische rederij Zim vorig kwartaal een verlies in winst kunnen ombuigen. Dat is te danken aan de samenwerking met 2M en een opvallende stijging van de tarieven.

Zim heeft het tweede kwartaal afgesloten met een nettowinst van 5,1 miljoen dollar. Vorig jaar boekte de carrier uit Haifa in het tweede kwartaal nog een nettoverlies van 33,2 miljoen dollar. Het positieve resultaat is niet te danken aan volumegroei, want Zim vervoerde in april, mei en juni in totaal 731.000 teu. Dat is 5,3% minder dan het recordvolume van vorig jaar. Dankzij hogere tarieven steeg de omzet wel met 3,9% naar 834,4 miljoen dollar. De gemiddelde inkomsten per vervoerde teu klommen van 907 naar 993 dollar per teu (+ 9,5%).

Eli Glickman, CEO en voorzitter, noemt de financiële resultaten ‘bemoedigend’. “We zien nu duidelijk de voordelen van onze langetermijnstrategie en dan vooral de operationele samenwerking met de 2M Alliance, waarmee we nu op een vierde vaargebied samenwerken.”

Schaalvoordelen

Zim ging in september 2018 met de 2M-partners Maersk en MSC in zee tussen de Far East en de oostkust van Noord-Amerika. Begin dit jaar werd die samenwerking uitgebreid naar de routes Azië – Med en Far East – westkust Noord-Amerika. In het tweede kwartaal ging ook de samenwerking tussen het Verre Oosten en de Golf van Mexico van start. Door slots te kopen en te wisselen, kon Zim vele kleinere boten uit de vaart halen en profiteert de rederij nu mee van de schaalvoordelen die de twee grootste carriers ter wereld genieten.

Glickman blijft inzetten op ‘meegroeien met onze partners’, omdat de toekomst voor de lijnvaartsector nog onzeker blijft. Hij verwijst daarbij naar de hogere invoerrechten die de Verenigde Staten toepassen en de zwavelcap die op 1 januari 2020 van kracht wordt.

Omdat Zim in het eerste kwartaal nog in de rode cijfers bleef en de winst in het tweede kwartaal nog bescheiden was, sluit de Israëlische rederij het eerste semester af met een tekort van 19,2 miljoen dollar. Dat nettoverlies is echter veel lager dan de min 67,3 miljoen dollar van vorig jaar.

Stefan Verberckmoes