Karrenvracht vacatures wijst op offensief Amazon in Europees transport

Amazon Europe heeft de jongste dagen en weken een karrenvracht vacatures online geplaatst voor senior managerfuncties in onder andere inboundzeevracht, intra-Europese luchtvracht en landtransport. Een voorbode van een offensief in Europa?

Momenteel heeft Amazon Europe – met hoofdzetel in Luxemburg – ruim vijftien vacatures openstaan voor topposities in transport en crossborder logistiek. Zo zoekt de Amerikaanse gigant onder meer een Senior Ocean Transportation Manager die ‘robuuste transportcapaciteit moet ontwikkelen voor de Europese crossborder import’.

Ook op het gebied van luchtvracht zijn er ontwikkelingen op til. Een Senior Manager Aviation Operations zal worden belast met het ontwikkelen, plannen en uitwerken van een Europees netwerk voor Amazon Air. In dezelfde sector wordt ook een Senior Program Manager gezocht, die Amazon Air moet opschalen en een team leiden die ‘greenfield’ ideeën moet uitwerken. Voor Amazon Air wordt nog een Procurement Manager gezocht, die ‘game changing’ luchtvrachtoplossingen moet identificeren en ontwikkelen voor het ‘middle mile’ transportnetwerk.

Voor Amazon Air werd ook een Senior Manager gezocht voor de afhandeling van luchtvracht op de grond, maar deze vacature is blijkbaar enkele dagen geleden ingevuld.

In het wegvervoer staan eveneens verschillende jobs open voor senior managers, onder andere voor de aankoop van vrachtcapaciteit bij de vervoerders, een verbeterde opvolging van hun prestaties, het ontwerpen van een nieuw netwerk in functie van data-analyse. Ook moet een ‘head of brokerage’ een verkoopprogramma ontwikkelen en realiseren als vrachtmakelaar.

Overhaast?

Contact opnemen met de hoofdzetel van Amazon Europe in Luxemburg bleek een onmogelijke taak. Alle telefoonnummers die we konden vinden, blijken niet in gebruik. Uiteindelijk kwamen we terecht bij de communicatiemanager van Amazon in Frankrijk. “Al deze vacatures liggen in de lijn van de logica van de uitbreiding van ons transport- en logistiek netwerk in Europa. Het zou wel een overhaaste conclusie zijn dat wij onze organisatie op dat gebied aan het herzien zijn”, zegt ze.

De vraag mag echter gesteld worden of dit geen ‘window dressing’ is. De lijst vacatures op alleen maar dit gebied is behoorlijk indrukwekkend, zeker omdat deze managers allemaal vanuit de Europese hoofdzetel zullen werken:

Senior Ocean Transportation Manager

Head of Freight Brokerage

Senior Program Manager, Transportation

Strategic Network Planner

Senior Manager, EU Capacity Planning

Senior Manager Transportation Procurement

Senior Sourcing Manager, Linehaul

Transportation Operations Analyst

Senior EU Supply Chain/Transportation Program Manager

Senior Program Manager, Amazon Air

Senior Manager - Aviation Operations

Senior Manager - Air Ground Operations

Senior Program Manager - Cross Border Logistics

Senior Manager Supply Chain

Supply Chain Program Manager

Amazon heeft 83.000 werknemers in Europa, verspreid over een honderdtal vestigingen. Jaarlijks groeit hun aantal met ruim 15.000. De meesten werken in de logistieke centra in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Spanje, Italië en Tsjechië. In Luxemburg werken 2.000 mensen (ook voor de andere diensten zoals Amazon Web Services).

Philippe Van Dooren