Speedplatform zoekt techuitdagingen bij maritieme spelers

Een platform met Vlaamse, Britse, Nederlandse en Franse partners wil de kloof dichten tussen de havengemeenschap en een snel opkomend technologisch ecosysteem. Ook Antwerpse havenspelers kunnen uitdagingen lanceren op SPEED.

SPEED, of Smart Ports Entrepreneurial Ecosystem Development, is een project met de steun van het Europees territoriaal samenwerkingsprogramma Interreg 2 Zeeën. Het project wordt gedragen door universiteiten, havenbedrijven en politieke spelers in vier landen. Het doel: de bouw van een ecosysteem voor de ontwikkeling van slimme havenapps, om de kloof te dichten tussen de havenwereld en de opkomende markt van datatechnologie en IoT (internet of things).

Gratis

“We willen uitdagingen waar de logistieke keten voor staat, bekendmaken bij datawetenschappers”, zegt Wouter Van Bockhaven, onderzoeker aan de Antwerp Management School (AMS) en projectleider van SPEED. “Er zijn heel wat mogelijkheden voor aanbieders van technologische oplossingen, maar we merken dat hier een kloof bestaat.”

Om die kloof tussen twee werelden te dichten, werd het SPEED-portaal opgezet. De website dient als een medium waar stakeholders uit de havenwereld een ‘challenge’ kunnen lanceren, waarop iedereen die een oplossing denkt te hebben, kan reageren. “We hebben gekozen voor een open community, waarop iedereen gratis met elkaar in contact kan treden”, zegt Van Bockhaven. “Dat kan openbaar op de pagina van een bepaalde uitdaging, maar het is ook mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met de projectcoördinator van een specifieke challenge.”

Antwerpen al actief

De website van het portaal staat al een tijdje online, maar de eerste officiële lancering gebeurde tijdens een webinar vorige week. Ondertussen staan er al 38 uitdagingen op het platform. De challenges zijn divers: de ontwikkeling van een app om luchtkwaliteit te meten, een manier vinden om kranen automatisch containers te laten stapelen, of een automatische planner opzetten met laad-, los- en rusttijden voor truckchauffeurs. In de omgekeerde richting kunnen techspelers ook hun nieuwe technologie aanbieden, om te kijken hoe die kan ingezet worden in de logistieke keten.

Op dit moment zijn de havens van Antwerpen, Moerdijk, Poole, Portland en Portsmouth al verbonden met het netwerk. “Vooral de Britse partners zijn al actief geweest in het opzetten van challenges”, zegt Van Bockhaven. “Nu er al 38 uitdagingen zijn, willen we even de voet van het gaspedaal halen en de nadruk leggen op interactie binnen de gepubliceerde challenges.” Aan de Antwerpse kant zijn Port+ en NxtPort actief geweest in het opzetten van uitdagingen.

Dankzij het Europese fonds en bijkomende financiering van de partners, is registreren op het SPEED-portaal voorlopig gratis. “Zo blijft het in ieder geval tot juli 2022, want tot dan loopt het projectfonds van Interreg”, zegt Van Bockhaven. “Tegen dan willen we dat het platform zijn waarde heeft bewezen, zodat het op zichzelf kan staan.”

PortXL

Een platform dat de logge havenwereld samenbrengt met jonge technologische bedrijven: dat klinkt opvallend gelijkaardig aan de accelerator PortXL, overigens ook een partner in dit project. Maar volgens Van Bockhaven heeft een ecosysteem nood aan verschillende platformen en is er geen overlap. “Bij PortXL ligt de nadruk op interactie tussen een start- of scale-up en een bedrijf uit de havenwereld, en is het commercieel doel erg duidelijk. Wij leggen de nadruk op het zichtbaar maken van de uitdagingen. Daarbij moeten aangereikte oplossingen niet afgewerkt zijn of al een bewezen economische meerwaarde hebben. Havens mogen hier hun uitdagingen achterlaten, waarna de interactie op gang komt. Het is best mogelijk dat een start-up zou beginnen op het SPEED-platform en daarna doorstroomt naar het PortXL-programma.”

In de komende maanden zullen events gelanceerd worden om het platform meer naamsbekendheid te geven aan zowel de kant van de haven en logistiek als aan die van techbedrijven. Deze week wordt al een virtuele hackaton georganiseerd.

Jonas van Boxel