UPDATE: De Wever feliciteert politie na inval Kaai 1742

De MPET-containerterminal op Kaai 1742 was deze maandagochtend het toneel van een grootscheepse politie-inval. Die kadert in een lopend onderzoek naar drugssmokkel. Er werden vijftien mensen aangehouden.

(update 17.30 uur)

Bij een grootschalige actie tegen drugssmokkel werden vanochtend vijftien mensen opgepakt, meldt het Antwerpse parket. Ook een razzia op de containerterminal van MPET (1742) hoorde daarbij. Rond 6.00 uur kwam de politie er ter plaatse met verschillende wagens en anonieme voertuigen. Naast de inval op Kaai 1742, waar verschillende verdachten werkzaam zijn, waren er 22 huiszoekingen in Antwerpen en in de Antwerpse regio. De opgepakte criminelen worden verhoord. Tien personen zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Bij de huiszoekingen zijn 14 kilogram cocaïne, een tiental voertuigen, luxegoederen en een zeer grote hoeveelheid cash geld in beslag genomen. De actie kadert in een lopend onderzoek, bevestigt het parket van Antwerpen. 

De Wever: "Tweede succes in enkele maanden"

De gecoördineerde politieactie van maandagochtend in Antwerpen en de Antwerpse haven bewijst volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat er succes wordt geboekt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. "Dit is de tweede keer op enkele maanden tijd dat een crimineel netwerk in Antwerpen wordt ontmanteld", zegt hij.

De Wever laat in een reactie aan Belga weten dat hij de verschillende betrokken diensten feliciteert voor het onderzoek dat tot de actie van maandag leidde en waarbij "ze een toonaangevende misdaadorganisatie in het hart hebben getroffen". "De strijd tegen de georganiseerde misdaad is een absolute prioriteit voor de veiligheid en leefbaarheid van onze stad en voor de bescherming van onze jongeren tegen de roep van het criminele businessmodel", zegt hij nog.

Reefermannen 

De actie van vanochtend zou vooral gericht geweest zijn op 'reefermannen', arbeiders die instaan voor het aankoppelen en het onderhoud van de gekoelde containers (reefers). Die containers hebben de interesse van drugssmokkelaars omwille van de isolatielaag, waarin drugs kunnen worden verstopt. Ook omwille van het feit dat de onderhoudsploegen, die een afzonderlijk contingent vormen, vrij ongemerkt over de kades kunnen bewegen. 'Reefermannen' horen niet bij de erkende havenarbeiders omdat ze geen schepen laden en lossen. In de late voormiddag was de actie afgerond.

Uithalingen

Het onderzoek spitst zich toe op twee families en hun entourage. Ze zouden een organisatie vormen die uithalingen van partijen cocaïne in de haven van Antwerpen organiseert, coördineert en uitvoert. Bij de uithalingen zouden ze verschillende methodes gebruiken. Na een doorgedreven onderzoek is er vandaag tot een tussenkomst overgegaan.

Aan de actie namen naast de lokale recherche van PZ Antwerpen ook volgende diensten deel: FGP Drugs, Scheepvaartpolitie, lokale en federale hondensteun, speciale eenheden van de federale politie, arrestatie-eenheden van PZ Antwerpen, mobiele eenheid PZ Antwerpen, LCCU van PZ Antwerpen, dienst technische bijstand PZ Antwerpen en PZ Rupel. Het gerechtelijk onderzoek onder de leiding van de onderzoeksrechter zal verder door de lokale recherche worden uitgevoerd.

Michiel Leen