"Impact cyberaanval Maersk en APMT kleiner dan gevreesd" (studie)

De impact van de cyberaanval die eind juni Maersk en APMT trof, is kleiner dan gevreesd, blijkt uit een studie van SeaIntel.

De cyberaanval die rederij Maersk Line en de containerterminals van APMT eind juni trof, zindert nog na. SeaIntel onderzocht de impact van het gebeuren op de scheepsafhandeling bij de APM-terminals. De onderzoekers komen tot de conclusie dat de impact van de gebeurtenissen veel minder dramatisch is dan eerst werd aangenomen. Daar moeten we wel meteen aan toevoegen dat de studie niet onderzoekt wat de impact is geweest voor alle processen die zich afspelen nadat de container "op de blauwe steen" staat. De chaos op de weg en de problemen die expediteurs en transporteurs ondervonden door de situatie op de terminals, vallen dus buiten de scope van dit onderzoek. 

Vertragingen

"Als je alle 68 APMT-faciliteiten bekijkt, zie je dat de impact globaal genomen beperkt blijft", zegt SeaIntel-CEO Alan Murphy. "Schepen bleven in de nasleep van het incident gemiddeld drie uur langer dan gepland aan de kade liggen, maar dat is niet ver buiten de normale operationele schommelingen, en bovendien keerden die tijden na enkele dagen alweer terug naar hun normale waarden." Uiteraard had vooral de stiptheid te lijden van de aanval: slechts 55 procent van de behandelde schepen kon zich aan zijn schema houden in de drie dagen volgend op de aanval. Normaliter ligt dat rond de 74%.

Rotterdam

Die milde impact lijkt te botsen met de situaties die we tijdens de aanval te zien kregen in bijvoorbeeld de volledig geautomatiseerde terminal Maasvlakte II in Rotterdam, die een week stil lag. Volgens SeaIntel moeten we voor ogen houden dat veel schepen konden worden afgeleid naar andere terminals, waar het uiteraard wel drummen en aanschuiven was, met vertragingen tot gevolg. Nietemin is SeaIntel van mening dat de doemdenkers op het moment van de aanval te hard van stapel liepen. "Meer ervaren stemmen in het debat wijzen erop dat scheepsafhandeling decennialang met pen en papier werd gedaan", voegen de onderzoekers eraan toe. 

Michiel Leen