HMM mag 35 schepen leveren voor THE Alliance

De Zuid-Koreaanse rederij Hyundai Merchant Marine (HMM) zal behalve de twaalf nieuwe recordschepen van 24.000 teu, nog minstens 23 andere containerschepen leveren voor diensten van THE Alliance. Er verdwijnen drie loops.

De toetreding van HMM tot THE Alliance zal leiden tot de stopzetting van verschillende wekelijkse lijndiensten. Op de trans-Pacific onderhoudt de Zuid-Koreaanse rederij nu nog twee wekelijkse diensten op de Pacific Southwest en een derde op de Pacific Northwest. Daarvan blijft in april alleen de huidige PS1 Service over, die onder de nieuwe naam PS8 een extra loop voor THE Alliance tussen Shanghai, Kwangyang, Busan, Los Angeles of Long Beach, Oakland, Busan, Kwangyang, Incheon en opnieuw Shanghai wordt.

De huidige PS2- en PN2-diensten verdwijnen vanaf 1 april. In ruil daarvoor zal HMM drie schepen leveren voor de nieuwe PN2 Service van THE Alliance en vier schepen voor de nieuwe PN3-dienst. De Koreaanse carrier krijgt ook een grote zichtbaarheid in de trade tussen het Verre Oosten en de oostkust van Noord-Amerika, waar HMM volgens de Franse databank Alphaliner tien schepen zal leveren voor de EC2-loop. In totaal zullen de Koreanen 23 eigen schepen op de trans-Pacific inzetten.

Europa

Tussen de Far East en Europa heeft HMM zich al vorige zomer via een voorlopig slotcharterakkoord bij de toekomstige partners aangesloten, zodat de eigen AEX-dienst met relatief kleine schepen van 4.728 tot 5.466 teu gestaakt kon worden. Op dit vaargebied zal de carrier uit Seoul tussen 4 mei en 14 september zijn twaalf nieuwe containerreuzen van bijna 24.000 teu inschakelen in de FE4-dienst van THE Alliance, wat PSA een eerste megamaxdienst voor de Noordzeeterminal oplevert.

Voor de trade tussen het Verre Oosten en het Midden-Oosten zijn de vier alliantiepartners nog niet klaar met hun nieuwe vaarschema's. Op dit vaargebied zet HMM nu nog acht schepen met een capaciteit van 6.350 tot 13.154 teu in. Verwacht wordt dat ook daar nog enkele boten van HMM aan de slag zullen gaan. Vanaf april zal de met HMM uitgebreide alliantie in totaal ruim 280 containerschepen inzetten in 33 oost-westdiensten.

Stefan Verberckmoes