HMM bestelt nieuwe schepen

Een jaar na het omvallen van Hanjin Shipping heeft landgenoot Hyundai Merchant Marine (HMM) bevestigd dat de rederij 580 miljoen dollar investeert in de uitbreiding van de vloot. HMM koopt zowel olietankers als containerschepen.

Bij de werf Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering worden vijf 300.000 dwt metende olietankers besteld, met een optie op nog eens vijf exemplaren. Het order heeft een waarde van 418 miljoen dollar. De Zuid-Koreaanse rederij, die beroep kan doen op het overheidsvehikel Korea Shipping & Offshore voor de financiering, bestelt de schepen nu omdat de prijzen voor very large crude carriers sinds 2003 nog nooit zo laag waren.

De twee containerschepen die HMM koopt, zijn eenheden van 11.010 teu die al in aanbouw zijn op de Filippijnse werf van Hanjin in Subic Bay. Het zijn neopanamaxschepen die de Zuid-Koreaanse rederij begin volgend jaar in de vaart wil nemen tussen het Verre Oosten en Zuid-Amerika. HMM betaalt per containerschip 81 miljoen dollar, wat volgens de rederij 10% goedkoper is dan de huidige nieuwbouwprijzen.

Stefan Verberckmoes