Historisch schoolschip 'Ortelius' krijgt tweede leven in Doel

De historische schooltjalk 'Ortelius' wordt gekocht en gerestaureerd door de vzw 'De maakschappij' uit Doel. Die wil het schip weer presentabel hebben tegen 2022 voor een deelname aan de Tall Ships Races in Antwerpen.

De Antwerpse woonmaatschappij AG VESPA zette de Ortelius in februari nog in de etalage voor een symbolische euro. Wie het schip, dat al jaren lag te verpieteren, voor die prijs wou kopen, moest wel een plan voor restauratie en exploitatie van het erfgoedstuk kunnen voorleggen. 

AG VESPA besliste samen met de stad Antwerpen om de Ortelius te verkopen aan Pieter Ghysels. Met zijn bedrijf Atlasail heeft deze zeeman de nodige ervaring met klassieke zeilschepen en zeilreizen. "De boot komt zo in handen van een ervaren bedrijf dat dit varend erfgoed niet alleen in onze haven herstelt, maar ook voor een ruim publiek toegankelijk zal maken", klinkt het. 

Tall Ships Races 2022 

Pieter Ghysels is een van de initiatiefnemers van De Maakschappij, de vzw die de restauratie voor zijn rekening neemt: “De tjalk zal worden opgenomen in vzw de Maakschappij in Doel. Daarmee is dit varend erfgoed van dag één toegankelijk voor iedereen die er aan wil meehelpen. Dergelijk monumentaal schip terug zeewaardig maken, is een grote opdracht en doe je niet alleen. De vzw beoogt het onderhouden en beschikbaar maken van erfgoed met een interactieve invulling. We zijn zeer vereerd dat de Ortelius ons wordt toevertrouwd. Het restauratieproject is een uiterst geschikt platform om ambachten aan te leren als hout- en staalbewerking, motormechanica, elektriciteit en zelfs loodgieterij. We hopen het zeilschip zo snel mogelijk te water te laten en in te zetten voor boottochten, opleidingen, teambuildings, schoolreizen, deelnames aan maritieme festivals enzovoort. In 2022 mag Antwerpen voor de zevende keer de mooiste en grootste zeilschepen ter wereld verwelkomen met de internationale Tall Ships Races. Als alles goed gaat, zijn we ook van de partij.”

Hulp van Aertssen

In samenwerking met transportfirma Aertssen zal de tjalk via uitzonderlijk vervoer over land getransporteerd worden naar de werf in Doel. Dat gebeurt zodra de coronamaatregelen dat toelaten. Er wordt dus naar gestreefd om de herstellingswerken binnen de twee jaar uit te voeren. De nodige materialen, kennis en mankracht zijn hiervoor aanwezig in Doel. 
 
De ‘Ortelius’, die jaren fungeerde als schooltjalk, werd in 2005 uit de vaart genomen en is momenteel gelegen op de Droogdokkensite. Het broederschip ‘De Gerlache’ is sinds 2014 in beheer van het Museum aan de Stroom (MAS). Het schip werd gebouwd in 1898 en was tot 1945 actief als vrachtschip. Het werd ingezet als schooltjalk en beschermd als varend erfgoed. 

Michiel Leen