Alle bedrijven blijven operationeel in havens Antwerpen en Zeebrugge

De havens van Antwerpen en Zeebrugge blijven open en verzekeren hun werking als ‘cruciale infrastructuur’ voor de bevoorrading van ons land en een groot deel van Europa. Dat gebeurt op uitdrukkelijke beslissing van de federale regering.

In navolging van de aangepaste maatregelen van de federale overheid tegen de verspreiding van het coronavirus, verschijnt vandaag een ministerieel besluit dat de havens van Antwerpen en Zeebrugge een cruciale rol toebedeelt in de bevoorradingsketens (voeding, geneesmiddelen en kritische onderdelen) en energievoorziening. Zowel het Havenbedrijf Antwerpen als het havenbestuur MBZ van Zeebrugge, garanderen dat alle bedrijven operationeel blijven. In beide havens stelt de havengemeenschap alles in het werk om de logistieke keten te vrijwaren. Zo blijft de bevoorrading van essentiële goederen – zoals voedingsmiddelen, brandstoffen en andere materialen en grondstoffen – gevrijwaard. “De federale overheid en de Europese Unie beschouwen ons als een kritische infrastructuur”, zegt woordvoerder van het Havenbedrijf Antwerpen Lennart Verstappen. “Tot ons wordt opgelegd om te sluiten, vinden we het vanzelfsprekend om operationeel te blijven.”

In het ministerieel besluit wordt de afwikkeling van de scheepvaart beschouwd als een ‘vitaal proces’ dat de werking van de havens ondersteunt. De nautische dienstverleners, terminals en bedrijven waar schepen aanmeren om te laden of lossen, vormen daarvan een onderdeel. Ook zij worden als een vitaal proces gekwalificeerd. De havenbesturen rekenen erop dat elk bedrijf mee zijn verantwoordelijkheid neemt voor de maximale continuïteit van kritische havenprocessen.

Cruciale goederenstromen

“De bedrijven zelf bepalen in hoeverre hun diverse medewerkers een cruciaal beroep hebben”, zegt Rik Goetinck, CEO ad interim van Zeebrugge. “Wij maken van de gelegenheid graag gebruik om de havenarbeiders, zeelieden en alle andere betrokkenen uitdrukkelijk te danken: zij houden de cruciale goederenstromen gaande, ook op momenten dat ze liever thuis bij hun familie zijn. Dit illustreert de sterke solidariteit binnen onze Zeebrugse havengemeenschap.”

Zowel Antwerpen als Zeebrugge benadrukken dat aangepaste en proportionele maatregelen voor de bescherming en veiligheid van de mensen absoluut noodzakelijk zijn. Alle werknemers die zich niet per se op het terrein moeten begeven, zijn verplicht om te telewerken. Voor wie niet anders kan dan ter plaatse te gaan, gelden de gebruikelijke maatregelen zoals 1,5 meter afstand en regelmatig de handen wassen met een ontsmettingsmiddel.

Kunst- en vliegwerk vermijden

Handelszaken en winkels in het havengebied blijven – zoals overal – tot nader order gesloten. Essentiële infrastructuur zoals tankstations blijft wel open. In Antwerpen zal de corona-taskfoce donderdag evalueren of bijkomende maatregelen nodig zijn.

Intussen dringen ABVV Scheikunde en ABVV Petroleum erop aan dat alle sociale partners in die taskforce een vertegenwoordiging zouden krijgen. Ze vinden het niet meer dan logisch dat moet geluisterd worden naar de stem van de werknemers, die uitdrukkelijk gevraagd zijn om 'de keten draaiende te houden', luidt het via persagentschap Belga. De bonden vragen verder garanties voor de veiligheid en het welzijn van de werknemers en omwonenden, en dat werknemers die niet essentieel zijn voor het productieproces thuis mogen blijven. ABVV waarschuwt ook voor “kunst- en vliegwerk om bij personeelstekort de fabrieken toch draaiende te houden".

Julie Desmet/Roel Jacobus