Havens Szczecin en Swinoujscie lid bij EFIP

De Szczecin and Swinoujscie Seaports Authority, die beide Poolse zeehavens beheert, is toegetreden tot de Europese vereniging van binnenhavens EFIP. De havenbeheerder wil het binnenvaartvervoer via de Oder richting Duitsland promoten.

Beide Poolse havens vormen een havencomplex – het grootste in de Baltische regio. Ze beschikken over een goed ontwikkeld transportsysteem naar het hinterland en maken deel uit van het TEN-T-netwerk. Via de A11 en de A20 zijn ze verbonden met het Europese snelwegnet en via de N3 met het zuiden van Polen, Tsjechië en Slovakije. Er zijn ook goede spoorverbindingen met de rest van Polen en met West- en Zuid-Europa.

Binnenvaartcapaciteit promoten

Als de enige Poolse zeehavens zijn ze bovendien aangesloten op de binnenvaart. Die aansluiting is volgens de havenautoriteit van groot belang voor de bediening van de Duitse markt. Binnenschepen die ingezet worden voor transittransport varen via beide havens naar economische centra zoals Berlijn en Brandenburg. De havenautoriteiten hopen via het lidmaatschap van EFIP het grote potentieel van de binnenvaartcapaciteit op de Oder beter te kunnen promoten. De bevaarbaarheid van de rivier wordt bovendien verbeterd.

EFIP-director Alexander van den Bosch hoopt samen met de Poolse havenautoriteit het belang van een sterke en duurzame hinterlandconnectiviteit, van multimodaliteit en van het potentieel voor een grotere vaarcapaciteit op de Oder voor de Europese economie, te kunnen promoten.