Havenrun loodst duizenden lopers door Antwerps havendomein (foto's)

Met meer dan 5.000 lopers was de eerste editie van de Antwerpse Havenrun zaterdag meteen volzet. In het bedrijvenklassement kaapte een team van het Havenbedrijf de eerste plaats weg.

De Havenrun, die georganiseerd werd door Golazo Sport in samenwerking met het Antwerpse Havenbedrijf en de Stad Antwerpen, werd gelopen op een parcours van vijftien kilometer met start en finish op de terreinen van de oude Opelfabriek. De start vond in open lucht plaats, maar de laatste kilometer van de race moest afgelegd worden in de immense voormalige productiehal van Opel.

Het parcours bracht de lopers onder meer langs het Churchilldok en bij verschillende omliggende havenbedrijven, waar ze tussen containers, onder straddle carriers en door magazijnen werden geloodst. Op het parcours zorgden een violist, doedelzakspelers, creatieve percussionisten die gebruik maakten van afvalcontainers en een zeemeermin voor randanimatie.

Groene Tornado's en Mats Lunders

Van de meer dan 5.000 deelnemers schreven er een duizendtal in via hun bedrijf. In totaal streden bijna zestig teams voor de eerste plaats in het bedrijvenklassement. Die was weggelegd voor de Groene Tornado’s van het Havenbedrijf, gevolgd door een team van BASF en op de derde plaats Cofely. Onder de deelnemende teams ook Voka-Alfaport, VEA en de Haven van Zeebrugge. Bij de individuele lopers ging de eerste plaats naar de 24-jarige Mats Lunders met een tijd van 48’46’’.

VEA-voorzitter Johan Proost, die deel uitmaakte van het VEA-team, noemde de havenrun een leuke belevenis met een perfecte organisatie. “Als voorzitter vond ik het mijn plicht om mee te lopen en ben tevreden met mijn tijd van 1u.31’10’’. Als team hebben we het goed gedaan. Daaraan zie je dat expediteurs best sportieve mensen zijn”, aldus Proost, die in 2006 nog een marathon liep.

Op de kaaien

“Dankzij de havenrun komen de deelnemers op plaatsen waar ze normaal niet komen. Het wordt immers al langer hoe moeilijker om nog op de kaaien te komen. Het is ook een gelegenheid om te tonen wat een prachtige haven Antwerpen heeft. Hopelijk wordt dit initiatief verder gezet”, besluit Proost. Op twitter schreef hij: “Even tijden van #havenrun bekeken, VEA scoort heel goed. Sportieve expediteurs, proficiat aan mijn team. @VEACEB @VEAJongeren @PortofAntwerp”.

Onder de deelnemers bevonden zich o.a. ook Stephan Vanfraechem en Rudi De Meyer van Voka-Alfaport en CEO Marc Beerlandt van MSC Belgium. Havenschepen Marc Van Peel mocht het startschot geven.

Na afloop kregen de deelnemers nog de gelegenheid om te netwerken in de Business Lounge.