Havenconferentie Antwerpen 2020 focust op gevolgen klimaatverandering

Het klimaat wordt hét grote aandachtspunt op de IAPH World Ports Conference die in maart 2020 in Antwerpen plaatsvindt. De organisatoren willen op de conferentie cijfers tonen over de impact van klimaatverandering op de werking van havens.

Onder de noemer 'Navigating a Changing Climate' (NaCC) zette PIANC (de wereldorganisatie van watergebonden transportinfrastructuur) een brede survey op waarin gepolst werd naar de impact die extreme weersomstandigheden hebben op de werking van havens wereldwijd. PIANC wil de survey midden december afronden en hem in maart 2020 wereldkundig maken op de IAPH-conferentie in Antwerpen. De impact van het veranderende klimaat heeft immers ook gevolgen voor de havens: meer downtime, herstellings- en opruimingswerken, de nood aan extra waarschuwingssystemen en rampenplannen. 

Die impact zo gedetailleerd mogelijk in cijfers gieten, dat is het opzet van de studie. Jan Brooke, PIANC-hoofdcoördinator van de enquête, merkt op: "Vorig jaar hebben de NaCC-partners vastgesteld dat een gebrek aan gegevens over de gevolgen van inactiviteit een potentiële barrière vormt om investeringen in het verbeteren van de klimaatbestendigheid te rechtvaardigen. Daarom peilen we hoeveel impact extreme weersomstandigheden en oceanografische gebeurtenissen hebben op havens over de hele wereld."

Vroege reacties van meer dan vijftig havens over de hele wereld bevestigen al de impact van de toename van extreme gebeurtenissen op haveninfrastructuur en operationele downtime. Tot nu toe heeft bijna tweederde uitval gemeld tussen een dienst van zes uur en tweeënzeventig uur. Meer dan de helft van de respondenten beschouwt de effecten van deze door extreme weersomstandigheden veroorzaakte sluitingen en uitvaltijd als 'significant' of 'kritisch'. Bovendien meldde meer dan een op de vijf respondenten schoonmaak-, schadeherstel- en extra onderhoudskosten tussen USD 100.000 en USD 10.000.000.

Jan Brooke presenteert de volledige resultaten van de enquête op woensdag 18 maart 2020 tijdens de risico- en reputatiestroom van de # IAPH2020 World Ports Conference in Antwerpen. De enquête blijft open voor alle havens tot 20 december. Resultaten worden alleen in geaggregeerde indeling gebruikt. Individuele haven- of waterweggegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Michiel Leen