Havenbedrijf test 'planningshorizon aankomst en vertrek' van acht uur

Havenbedrijf Antwerpen start maandag 4 februari met een proefproject waarbij de aankomst- en vertrektijden van de schepen verplicht acht uur van tevoren worden gemeld. Zo hoopt de haven het werk efficiënter te kunnen verdelen.

'Project Transparante Planning' loopt van 4 februari tot en met 5 april en geldt voor de hele Antwerpse haven. Het opzet is ambitieus: zowel voor inkomende als uitgaande schepen moeten respectievelijk de aankomst- en vertrektijden acht uur van tevoren worden gecommuniceerd. Geen sinecure, als je weet dat voor de aankomsten meestal zes tot acht uur van tevoren het precieze uur wordt gemeld, en voor de afvaarten vaak slechts twee uur.

Iedereen mee? 

"Een dergelijke korte 'planningshorizon' weegt op de efficiëntie, want hoe plan je bijvoorbeeld de benodigde havenarbeid goed in op zo'n korte termijn?" zegt directeur nautische operaties Rob Smeets. "We gaan proberen die vertrek- en aankomsthorizon meer op elkaar af te stemmen." 

Aan de start van het project gingen eind vorig jaar besprekingen vooraf met de verschillende rederijen, terminals en agenturen. "Het komt er in de komende twee maanden vooral op aan om te leren", zegt Smeets. "Het is niet voor elke betrokkene even evident om die doelstelling zomaar te halen. Om aankomst en vertrektijden beter op elkaar af te stemmen, plannen we wel om big datatoepassingen op de gegevens los te laten. We zijn ook bij de bedrijven te rade gegaan om te weten wat hun visie is: wat denken zij dat er nodig is om het doel te halen?"

Lessons learned

Op 5 april loopt het proefproject af en komt er een symposium waarin de 'lessons learned' van het grootschalige experiment door alle stakeholders worden bekeken. "Als blijkt dat alle voorwaarden zijn ingevuld, zetten we door. Mocht blijken dat er nog zaken moeten worden bijgesteld, dan sleutelen we verder. Spannend wordt het wel, want die krappe tijdsmarge van soms twee tot vier uur lijkt stevig ingeburgerd", besluit Smeets. 

Michiel Leen