Havenbedrijf gaat voor krachtigere sleepboten

Het Antwerpse Havenbedrijf heeft een bevraging gelanceerd voor twee nieuwe sleepboten. Die moeten over een grotere trekkracht beschikken dan de schepen die ze vervangen. De sleepactiviteiten achter de sluizen nemen af, maar de schepen worden groter.

De sleepdienst van het Havenbedrijf beschikt over een vloot van elf slepers. Twee daarvan werden al in de jaren 80 in gebruik genomen en zijn aan vervanging toe. Hun trekkracht van 24 ton voldoet niet meer voor de steeds groter wordende schepen. Daarom lanceert het Havenbedrijf een bevraging voor twee vervangingsexemplaren met krachtiger motoren.

24 naar 50 ton

Er wordt uitgekeken naar bestaande schepen van maximum tien jaar oud. De slepers moeten een minimum trekkracht van 50 ton hebben. Een eerste sleper moet al tegen eind 2018 geleverd kunnen worden en een tweede uiterlijk een jaar later. De investering voor beide schepen wordt op 18 miljoen euro geraamd. Tegen 18 april worden de inschrijvingen verwacht.

De sleepdienst van het Havenbedrijf verzorgt het slepen van schepen achter de sluizen. De private sector staat in voor de sleepdiensten op de Schelde en in het Deurganckdok. Het aantal schepen achter de sluizen dat op sleeptouw genomen wordt, neemt af maar de schepen worden steeds groter.

Koen Heinen