Havenbarometer week 23: Haven Zeebrugge uitblinker general cargo

In de Havenbarometer van Port+ scheerde het general-cargosegment hoge toppen de voorbije week (week 23). De havens van Antwerpen en Zeebrugge zetten beide sterke resultaten neer, met respectievelijk 17% en 25% groei.

De haven van Zeebrugge kan tevreden terugblikken op de cijfers in het general-cargosegment. In de week van zondag 31 mei tot en met zaterdag 6 juni noteerde de haven 16 aanlopen en een stijging van 25% ten opzichte van de referentieperiode in 2019 (het gemiddelde berekend van dezelfde week in 2019 en de drie voorgaande weken). 

De haven van Antwerpen zag 50 general-cargoschepen aanmeren. Dat is het hoogste aantal in twee maanden tijd.

Containertrafiek op peil

De aanloop van containerschepen in de haven van Antwerpen blijft op peil. De cijfers voor de haven van Gent zijn quasi ongewijzigd in vergelijking met voorgaande weken. 

De containertrafiek in de haven van Zeebrugge doet het minder goed en duikt voor het eerst in het rood. De haven noteert 'slechts' 4 aanlopen, en zag een achteruitgang van 30% ten opzichte van de referentieperiode in 2019.

Dipje tankers 

De haven van Gent ondervond een magere week in het tankersegment. Met 8 aanlopen en aan daling van 49% noteert de haven een dieptepunt. 

De havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent zagen tesamen in totaal 412 schepen binnenvaren. In week 22 (van zondag 24 mei tot en met zaterdag 30 mei) bedroeg dit nog 439. Het trio presteert daarmee 20% minder goed dan in de referentieperiode van 2019. 

Voor extra grafieken en bijkomende informatie kunt u terecht op de website van Port+. Als u op de afbeelding in dit artikel klikt, komt u op de juiste pagina terecht. 

Havenontbijt op bed

Deze havenbarometer vertelt u elke week dat de coronacrisis onze havens raakt. Maar er is meer dan de wekelijkse barometer. Hoe staat de barometer voor de lange termijn? Dat vragen we aan de topfiguren van de drie grote zeehavens tijdens een exclusief digitaal Flowsontbijt. Flows bezorgt u op 16 juni ’s ochtends – thuis of op kantoor – een stevig ontbijt met een stevig stuk inhoud. Nathalie Van Impe (Havenbedrijf Antwerpen), Rik Goetinck (Haven Zeebrugge) en Daan Schalck (North Sea Port) kijken samen met professor Theo Notteboom naar de cijfers én de toekomst. Op die manier kunt u uw eigen havenbarometer voor de lange termijn op scherp stellen. Niet te missen.

Inschrijven kunt u hier

Julie Desmet