Havenbarometer week 21: Antwerpse haven voelt effect blank sailings

De drie Vlaamse havens hebben in totaal 425 aanlopen genoteerd. Dat is het hoogste cijfer in zes weken tijd. De haven van Antwerpen klom opnieuw op van 227 naar 260 aanlopen, maar moest wel een hoger aantal geschrapte containerafvaarten verwerken.

De Port+ Havenbarometer van week 21 (zondag 17 tot en met zaterdag 23 mei) toont dat de eerste effecten van de blank sailings door COVID-19 zich laten voelen in de haven van Antwerpen. Het aantal aanlopen van containerschepen is teruggezakt naar 81, het laagste aantal tot nu toe. Dat is een achteruitgang van 10% ten opzichte van de referentieperiode in 2019. 

Eerder meldden we al dat de trans-Atlantische dienst, de TA4/NEUATL4 Service, is gesneuveld. Door de geschrapte afvaarten vallen er transhipmentvolumes weg en lopen er ook minder feeders de haven van Antwerpen aan. Voor week 22 (zondag 24 tot en met zaterdag 30 mei) hebben er 'slechts' 197 schepen zich in de Antwerpse haven geregistreerd. 

In hetzelfde schuitje

Het aantal geschrapte afvaarten laat zich wereldwijd voelen. Uit de wekelijkse barometer van IAPH (International Association of Ports and Harbors), dat verslag brengt over de impact van de coronacrisis op de zeehavens wereldwijd, blijkt dat 45% van de havens het aantal aanlopen van containerschepen op de handelsroutes met het Verre Oosten met 5 tot 25% zag zakken. 8% van de deelnemende havens geeft zelfs een daling van meer dan 25% aan. 

Tankers op kop

De Antwerpse haven zag het aantal tankers wel opklimmen naar 89, dat is het hoogste cijfer in zes weken tijd. Ook het aanlooppercentage ten opzichte van de referentieperiode in 2019 heeft zich hersteld, en is met 6% gestegen.

Na een dalende trend in de voorbije 3 weken, nam ook het aantal roro’s opnieuw toe met 3 schepen. In het general-cargosegment zet de Antwerpe haven een grote stap vooruit met 43 aanlopen.

Gent

De haven van Gent scoort in alle vier segmenten lager dan de referentieperiode in 2019, maar wel zonder grote schommelingen. De haven zet stabiele cijfers neer.

Zwakke broertje

Het rorosegment blijft het 'zwakke broertje'. De haven van Zeebrugge gaat met 61 scheepsaanlopen in dezelfde lijn verder als voorgaande weken, en scheert geen hoge toppen met 'slechts' 15 vooraanmeldigen. 

Nog achteruitgang voor trio

Ondanks het feit dat de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent tesamen 30 aanlopen meer hebben genoteerd dan in week 20, zet de dalende trend zich voort. Het trio registreerde een achteruitgang in het totale aantal scheepsaanlopen van 18% ten opzichte van de referentieperiode in 2019. 

Voor extra grafieken en bijkomende informatie kunt u terecht op de website van Port+. Als u op de afbeelding in dit artikel klikt, komt u op de juiste pagina terecht. 

Julie Desmet