Havenbarometer week 20: aantal aanlopen Antwerpse haven op dieptepunt

Het coronavirus heeft er de afgelopen week het hardst ingehakt in de haven van Antwerpen. De scheepstrafiek zakte terug van 265 naar 227 aanlopen. Alle vier segmenten – container, tanker, roro en general cargo – leden verlies.

Na een piekmoment van 422 scheepsaanlopen in week 19 (zondag 3 mei tot en met zaterdag 9 mei), is het aantal aanlopen in de Port+ Havenbarometer van week 20 (zondag 10 tot en met zaterdag 16 mei) opnieuw teruggezakt naar 395.

Ten opzichte van de referentieperiode in 2019 blijven de resultaten in lijn met de afgelopen vijf weken, en noteerden de drie Vlaamse havens een daling van 22%.

Antwerpen achteruit

De haven van Antwerpen heeft de cijfers fors naar beneden gehaald. In totaal zijn er 227 schepen binnengevaren. Dat is het laagste aantal in de afgelopen 2 maanden.

Ondanks de sterke terugval is het wel beter dan oorspronkelijk verwacht. De Antwerpse haven noteerde voor week 20 'slechts' 183 vooraanmeldingen. Voor week 21 (deze week) ziet de haven het alweer positiever in, met 213 verwachte scheepsaanlopen. 

Zeebrugge en Gent vooruit

De haven van Zeebrugge en Gent boekten de afgelopen week een opmerkelijke vooruitgang. De haven van Zeebrugge noteerde een klim van 106 naar 116 scheepsaanlopen. De haven van Gent zag de teller stijgen van 49 naar 52. 

Tanker

De haven van Zeebrugge is in het tankersegment met 71% achteruitgegaan. Dat is de grootste daling in vijf weken tijd.

Roro

Het aantal binnengevaren roroschepen in de Antwerpse haven gaat steeds verder omlaag. De teller staat nu op 15 roro’s en 45% minder dan in de referentieperiode van 2019.

De rorotrafiek in de haven van Zeebrugge is lichtjes verbeterd. De haven noteerde een klim van 58 naar 61 scheepsaanlopen en zag een stijging van 4%.

De haven van Gent doorbreekt de wekelijkse cyclus van 3 roro’s, en mocht er de afgelopen week een bijtellen.

General cargo

De haven van Zeebrugge maakt een opvallende evolutie door en klimt stilaan omhoog in het general-cargosegment. De haven noteerde 17 scheepsaanlopen en zag het percentage stijgen van 8% naar 42%. Het vervroegd kiwiseizoen, dat dit jaar drie weken eerder van start is gegaan, heeft hier mogelijk een aandeel in.

Ook waren de eerste weken van april vorig jaar wat kalmer na de grote rush voor 'brexit day' op 29 maart. In de aanloop daarvan zijn er in het Verenigd Koninkrijk enorme voorraden aangelegd. In mei zijn de activiteiten van Swedish Orient Lines (SOL) ook stilaan uitgedoofd door de overname van DFDS. De rederij regelde vanaf juni de aanvoer van de papiervolumes van Stora Enso van het Zweedse Göteborg naar Zeebrugge.

De haven van Gent maakte ook een grote sprong vooruit, en steeg naar 23 aanlopen.

Extra 

Vanaf deze week biedt Port+ extra grafieken en bijkomende informatie aan op de Port+ website. Indien u op de afbeelding in het Flows-artikel klikt, komt u op de juiste pagina terecht. 

Julie Desmet