Havenbarometer week 19: lichte stijging aantal aanlopen in alle havens

De havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent klokten vorige week (week 19) af op 422 scheepsaanlopen. Dat zijn er 38 meer dan de week voordien. De Antwerpse haven verwacht een fors aantal blank sailings voor de komende week, van 10 tot 16 mei.

In de wekelijkse Port+ Havenbarometer is de containertrafiek gestegen in week 19. De haven van Antwerpen noteerde een klim van 89 naar 93 aanlopen. Ten opzichte van de referentieperiode in 2019 (het gemiddelde berekend van dezelfde week in 2019 en de drie voorgaande weken daarvan) is dat zelfs een lichte toename van 2%. 

Tegelijkertijd laat de impact van een vertraagde wereldeconomie door COVID-19 zich steeds meer voelen. Volgens Gazet van Antwerpen verwacht havenschepen Annick De Ridder 74 containerschepen minder.

Voor de eerste keer in een maand tijd zakt ook het totale aantal vooraanmeldingen terug onder de 200. In alle vier segmenten (container, tanker, roro en general-cargo) noteert de haven van Antwerpen voor de week van zondag 10 mei tot zaterdag 16 mei 'slechts' 183 aanlopen. In week 17 stond de teller nog op 249 meldingen.

CSP Zeebrugge 

De uitbouw van de containerterminal CSP Zeebrugge blijft zijn vruchten afwerpen. Voor de vierde week op rij ziet de haven minstens 40% meer containerschepen binnenvaren dan in de referentieperiode van 2019. 

Tankersegment

De haven van Antwerpen noteerde 12 tankers meer dan in de week voordien. Het aanlooppercentage is voor het eerst ook uit de rode cijfers geklommen, van -12% naar +3%.

De haven van Gent zet met 17 aanlopen en een stijging van 33%, haar beste resultaat in het tankersegment tot nu toe neer.

Roro's in het rood

De drie grote Vlaamse havens staan al voor de vierde week op rij in de rode cijfers. Het aantal roro’s in de haven van Antwerpen zakt verder weg, met een dieptepunt van ‘slechts’ 16 aanlopen en een achteruitgang van 36%. 

De aanloopcijfers van general-cargoschepen klimmen dan weer verder uit het dal. De haven van Antwerpen en Zeebrugge zien respectievelijk een stijging van 4% en 10%. De haven van Gent blijft achter, en zakt verder weg naar -45%.

Indien u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt u PORT+ contacteren via deze link.

Julie Desmet