Havenarbeid: ingebrekestelling nog niet formeel stopgezet

De Europese Commissie hakte de knoop over de stopzetting van de ingebrekestelling tegen België nog niet officieel door. Het is wellicht wachten tot volgende maand.

De Commissie publiceerde gisteren haar maandelijkse stand van zaken over nieuwe en lopende procedures tegen lidstaten. Van de ingebrekestelling tegen België over de organisatie van de havenarbeid in ons land is daarin geen spoor te vinden. “De procedure is nog niet volledig afgerond”, bevestigde een woordvoerder van de Commissie.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kondigde midden december aan dat hij een brief gekregen had waarin Europees Transportcommissaris Violeta Bulc hem liet weten dat ze de Commissie zou voorstellen om de ingebrekestelling af te sluiten. Daar komen nog een paar formele stappen bij kijken.

Er bestond een waterkansje dat die al deze maand gezet zouden zijn, al was de verwachting veeleer dat het tot maart zou duren. Het is wachten op het Europees groen licht om het akkoord tussen werkgevers en werknemers over de aanpassingen aan het Belgisch stelsel van havenarbeid definitief te implementeren.

Jean-Louis Vandevoorde