Haven zoekt naar eigenaar voor orgel van Doel

Wie geïnteresseerd is in het beschermde orgel van de kerk van Doel, kan zich nog tot 31 mei bij het Antwerpse havenbestuur kandidaat stellen als nieuwe eigenaar.

Het instrument dat in 1885 door orgelbouwer Jan Vergaert uit Gent gemaakt werd, is nu nog eigenaar van de gemeente Beveren. Het blijft in de Onze-Lieve-Vrouwerkerk van Doel staan tot dat de afbraak ervan aan de orde is in het kader van het Saeftinghe project.

De verhuizing van het kerkorgel maakt deel uit van het door de Vlaamse regering goedgekeurde actieprogramma dat er onder meer voor moet zorgen dat een aantal erkende monumenten van Doel, zoals het orgel, maar ook de molen en het Hooghuis, gedemonteerd, verplaatst, heropgebouwd en gerestaureerd worden.

De enige vereiste om het orgel te mogen overnemen, is dat de nieuwe eigenaar een (kerk)gebouw moet hebben waar plaats is voor het 5,96 meter hoge, 3,56 meter brede en 6,26 meter diepe instrument (inclusief speeltafel en blaasbalg). Met het doksaal erbij bedraagt de hoogte zelfs 11,76 meter.

Convenant

Met de nieuwe eigenaar zal een convenant afgesloten worden met afspraken over de financiering van de verplaatsing en de uitvoering van de ‘bewaaroperatie’. Indien de nieuwe eigenaar moet opdraaien voor alle kosten van de verhuizing en restauratie van het instrument door een erkende orgelbouwer, zou de interesse wel eens beperkt kunnen uitvallen.

De Antwerpse kathedraalorganist, Peter Van de Velde, heeft een speciale band met het instrument uit 1885 omdat hij afkomstig is uit Doel en er destijds door de toenmalige pastoor werd aangemoedigd om er op te leren spelen. Een overbrenging van het Vergaert-orgel naar de kathedraal lijkt echter geen optie, omdat daar al twee grote instrumenten en in twee zijkapellen ook twee kleine orgeltjes staan.