Hapag-Lloyd verhuist nog een dienst naar Antwerp Gateway

PSA verliest in Antwerpen volgende maand nog een tweede wekelijkse dienst van Hapag-Lloyd aan Antwerp Gateway. Samen met de AT2 Service op Canada zal ook de Antwerpse aanloop van de WAX Service van Rechter- naar Linkeroever verhuizen.

De WAX Service is een wekelijkse dienst vanuit Antwerpen en Hamburg naar Tanger, Casablanca, Dakar, Tema en Abidjan. De Duitse carrier zet vier schepen van 1.740 teu in en de grotere ‘Oregon Trader’ van 2.492 teu. Ook UASC en de Turkse rederij Arkas hebben een allocatie aan boord van de vijf schepen.

Het eerste schip uit de WAX Service dat niet aan PSA’s Europaterminal maar bij Antwerp Gateway zal afmeren, wordt de ‘Durande’ (foto), die er op 15 mei verwacht wordt. Twee dagen later is daar dan de eerste aanloop van de gezamenlijke AT2/GEX2 Service van Hapag-Lloyd en OOCL naar Montreal.

De Antwerpse trafiek van de Duitse rederij wordt over de twee Scheldeoevers gespreid. Alle schepen uit de oost-westdiensten worden door PSA aan de Noordzee- of Europaterminal behandeld. Het gaat allemaal om diensten van THE Alliance.

Noord-zuiddienst

Antwerp Gateway behandelde al langer de schepen van Hapag-Lloyd uit de diensten naar Centraal-Amerika en de westkust van Zuid-Amerika. Het gaat om gezamenlijke lijndiensten met CMA CGM en Hamburg Süd. Daar komen nu de WAX als andere noord-zuiddienst en de verbinding met Canada bij.

Tussen Noord-Europa en de oostkust van Zuid-Amerika levert Hapag-Lloyd twee schepen van 5.551 en 6.008 teu voor een gezamenlijke dienst met MSC. Deze Brazil La Plata Express Service (BLX), waarin ook nog vijf schepen van MSC varen, wordt behandeld door MSC PSA European Terminal (MPET).

Stefan Verberckmoes