Hapag-Lloyd volgt reefers live met nieuwe technologie

Rederij Hapag-Lloyd zal zijn vloot met ongeveer 100.000 reefercontainers uitrusten met een nieuw systeem. Met ‘Hapag-Lloyd Live’ krijgt het bedrijf in real time zicht op de locatie van hun reefers, de temperatuur en alerts over stroompannes.

Op de beurs Transport Logistic in München gaf het Duitse bedrijf de eerste informatie over het nieuwe systeem. De op ‘internet of things’ (IoT) gebaseerde technologie werd ontwikkeld door Globe Tracker. Telecomexperts T-Mobile Austria en Ericsson ondersteunen het project.

Met ‘Hapag-Lloyd Live’ kan het bedrijf te allen tijde volgen waar de reefers zich bevinden en wat de temperatuur binnenin is. Ook zal er een alert verschijnen bij stroompannes. “Maar dit zijn slechts enkele van de features”, klinkt het bij Hapag-Lloyd. Het programma zal nog verder worden uitgebreid op basis van de noden van de gebruikers, en Hapag-Lloyd wil verder commerciële producten ontwikkelen op basis van de technologie. Ook klanten met reguliere containers zullen op termijn indien gewenst toegang krijgen tot het systeem.

Het initiatief van Hapag-Lloyd is niet de eerste toepassing van ‘smart reefers’ op de markt. In 2017 startte Maersk al met de uitrol van een applicatie die online informatie geeft over de temperatuur in hun reefers.

Jonas van Boxel