Hapag-Lloyd doopt nieuw recordschip in Chili

De Duitse rederij Hapag-Lloyd heeft gisteren met de doop van de ‘Valparaiso Express’ (10.593 teu) in de gelijknamige Chileense haven een nieuwe belangrijke stap in het schaalvergrotingsproces in de noord-zuiddiensten gezet.

Het was Rozío Gonzaléz, de echtgenote van Andrónico Luksic, voorzitter van de Quiñenco Group, die de eer had om de traditionele champagnefles op de Terminal Pacifico Sur (TPS) in Valparaíso tegen de romp van de nieuwbouw te laten knallen. De Quiñenco Group is de grootste aandeelhouder van de de Chileense rederij CSAV, die op haar beurt een van de drie grootste aandeelhouders van Hapag-Lloyd is.

De ‘Valparaiso Express’ vervoerde tijdens de positioneringsreis van de Far East naar Chili een lading lege nieuwe reefercontainers (foto). De nieuwbouw zal nu de eerste noordwaartse afvaart verzorgen van de nieuwe Eurosal XL/SW/SAWC-service van Hapag Lloyd, CMA CGM en Hamburg Süd tussen de westkust van Zuid-Amerika en Noord-Europa. Het wordt meteen het grootste containerschip op deze vaarroute.

Deze nieuwe dienst met negen neopanamaxtonnage vervangt twee bestaande wekelijkse diensten waarin zestien klassieke panamaxschepen van 3.400 tot 4.250 teu voeren.

Negen schepen

Hapag-Lloyd zal vier van de negen neopanamaxschepen leveren voor de nieuwe dienst vanuit Rotterdam, Londen, Hamburg, Antwerpen en Le Havre naar Caucedo, Cartagena, Manzanillo (Panama), Buenaventura, Callao, Puerto Angamos en Valparaíso.

Behalve de ‘Valparaiso Express’, die op 10 januari op maidentrip bij Antwerp Gateway verwacht wordt, zal Hapag-Lloyd ook nog de gisteren opgeleverde ‘Callao Express’ en de nog op te leveren zusterschepen ‘Cartagena Express’ en ‘Guayaquil Express’ leveren, die elk allemaal uitgerust zijn met 2.100 aansluitingen voor reefercontainers.

CMA CGM heeft inmiddels de nieuwbouw ‘CMA CGM Rodolphe’ (10.926 teu) en de ‘CMA CGM Niagara’ (10.034 teu) genomineerd voor de Eurosal XL-service. Hamburg Süd zal drie eenheden leveren: dat worden de ‘Cap San Sounio’ en ‘Cap San Tainaro’ van elk 10.500 teu, alsook de iets kleinere ‘San Clemente’ van 9.034 teu, die op 23 maart in Puerto Angamos de vloot zal versterken.

Stefan Verberckmoes