Grotere schepen in West-Afrikadienst van Maersk

Maersk Line en de zusterrederij Safmarine hebben hun lijndiensten tussen Europa en West-Afrika grondig herschikt. In de ene dienst tussen Noord-Europa en West-Afrika worden alle schepen van 2.500 teu vervangen door eenheden van 4.100 tot 4.600 teu.

Maersk bedient West-Afrika vanuit Europa grotendeels via transhipment in de hubs in Algeciras (Zuid-Spanje) en Tanger (Marokko). Van de negen diensten tussen beide havens en West-Afrika blijven er na de herschikking van deze maand nog acht over. Daarvan wordt er net als voorheen een dienst doorgetrokken naar Noord-Europa.

De WAF6 Service, die vanaf februari van dit jaar vanuit Antwerpen rechtstreekse afvaarten bood naar Lagos (Apapa en Tincan Island), Onne en San Pedro, wordt nu vervangen door een nieuwe dienst die de Scheldehaven met de twee havenzones in Lagos, alsook met Cotonou en Abidjan zal verbinden.

In tegenstelling tot de WAF6 waarin negen schepen van 2.500 teu voeren, zal de nieuwe directe dienst naar Nigeria, Benin en Ivoorkust door zeven panamaxschepen van 4.100 tot 4.600 teu verzekerd worden. In Antwerpen zullen die afmeren aan PSA’s Europaterminal (kaai 869) om er te laden voor zowel Casablanca als de bestemmingshavens in West-Afrika.

Feederdienst

De bediening van Onne en San Pedro wordt voortaan overgenomen door de dienst tussen Algeciras, Portugal en Angola. Om dat mogelijk te maken sneuvelt de rechtstreekse verbinding tussen Europa en Lobito en Walvis Bay. Dat wordt gecompenseerd door de start van een nieuwe veertiendaagse feederdienst vanuit Luanda naar Lobito, Walvis Bay en Namibe.

In het nieuwe netwerk tussen Europa en West-Afrika blijven nog 44 schepen actief, terwijl dat er vroeger 48 waren. De aanlopen van de dienst naar Monrovia, Abidjan en Cotonou, die gestaakt wordt, worden overgenomen door andere loops. Voor Abidjan en Cotonou is dat dus de loop met de grotere schepen vanuit Noord-Europa. Monrovia wordt voortaan bediend door een dienst die de Eastmed en de straat van Gibraltar met Guinea, Liberia en Sierre Leone verbindt.

Stefan Verberckmoes