X-Press verhoogt capaciteit tussen Antwerpen en de Baltische staten

X-Press Feeders verhoogt de capaciteit van de twee diensten die de Benelux met Sint-Petersburg en Riga verbinden. De gezamenlijke wekelijkse capaciteit van die Baltische diensten stijgt van 1.800 naar 2.600 teu per richting (+ 44%).

De BRX-dienst tussen Rotterdam, Antwerpen en Sint-Petersburg wordt momenteel verzekerd door de zusterschepen ‘X-Press Elbe’ en ‘X-Press Agility’ van elk 1.036 teu. De komende weken worden zij vervangen door de grotere ‘Baltic Fulmar’ en ‘Baltic Tern’ (foto), die elk een nominale capaciteit van 1.600 teu hebben.

De ‘X-Press Elbe’ schuift door naar de Benelux Baltic X-Press Service (BBX) ter vervanging van de kleinere ‘Ara Liverpool’ van 809 teu. De BBX-dienst werd in juli opgestart als rechtstreekse dienst naar Letland toen de Japanse rederij Ocean Network Express (ONE) besloot om een structurele samenwerking met X-Press aan te gaan voor de bediening van Scandinavië en de Baltische staten.

Zeebrugge

Bij de start van de BBX Service die door ONE als ‘Belgium Baltic Express’ wordt verkocht, was X-Press al van plan om na enkele maanden grotere tonnage in te zetten. Ook de ‘Fenja’ van 822 teu zal begin volgende maand vervangen worden.

De vlootwissel heeft ook gevolgen voor de Bilbao Gijon X-Press Service (BGX), die onder andere Zeebrugge, Rotterdam en Duinkerke met Noord-Spanje verbindt. De ‘Baltic Fulmar’ en ‘Baltic Tern’ (zie foto) worden in die dienst weggeplukt om op Rusland te gaan varen. Het duo zal in de BGX-dienst vervangen worden door twee schepen die X-Press zopas heeft gecharterd. Het gaat om de ‘Calisto’ van 1.578 teu en de iets kleinere ‘Essence’ van 1.436 teu.

Stefan Verberckmoes