Grootste aandeelhouders Hapag-Lloyd vergroten hun grip

De twee grootste eigenaars van de Duitse rederij Hapag-Lloyd die samen meer dan de helft van alle aandelen controleren, hebben hun belang nog vergroot. Met een participatie van 27,3% blijft CSAV de grootste aandeelhouder.

De Chileense rederij CSAV die door de fusie met Hapag-Lloyd een mede-aandeelhouder werd, heeft deze week het belang in de Duitse rederij verhoogd van 25,8 naar 27,3%. Ook Klaus Michael Kühne vergrootte op 18 juni zijn participatie van 25 naar 25,5%.

De belangen van de andere mede-eigenaars bleven ongewijzigd. Het gaat om Qatar Holding (14,5%), het Public Investment Fund of Saudi Arabia (10,2%) en de locale overheid via het HGV Hamburger Gessellschaft für Vermögens- und Beteiligungsmanagement (13,9%).

Dat de twee grootste aandeelhouders hun grip op Hapag-Lloyd vergroot hebben, betekent dat het op de Duitse beurs verhandelde deel van alle aandelen is gedaald van 10,6% naar 8,6%. Omdat dit nu minder dan 10% is, zal Hapag-Lloyd normaliter uit de SDAX-index verdwijnen. Die beursindex geeft de evolutie van de aandeelkoersen van zo’n zeventig kleine en middelgrote Duitse bedrijven weer.

Stefan Verberckmoes