Gloednieuwe Suezmaxtanker Euronav uitzonderlijk in Antwerpen (+ video)

De 'Cap Québec', een nieuwe tanker in de Suez-maxklasse van rederij Euronav, doet dezer dagen de haven van Antwerpen aan. Uitzonderlijk, want met een diepgang van 17 meter is het schip eigenlijk een maatje te groot voor de Antwerpse haven.

Hij ruikt nog naar nieuw, de 'Cap Québec'. Het schip werd amper een maand geleden in de vaart genomen en meert uitzonderlijk aan in Antwerpen, met een lading zwavelarme diesel. Het is de eerste reis en vracht van het schip, dat voor zeven jaar onder contract ligt bij de Amerikaanse raffinaderijgroep Valero. Dat de 'Cap Québec' Antwerpen aandoet, is uitzonderlijk. Het 277 meter lange schip heeft een diepgang van meer dan 17 meter, waardoor het in principe te diep in het water ligt om op de Schelde te varen. Maar door het lichte gewicht van die eerste lading, ligt het schip net hoog genoeg in het water om Antwerpen binnen te varen. 

"De diepte is het probleem niet", verklaart kapitein Fokion Zikoulis. "De echte uitdaging is de breedte. Met onze 48 meter hadden we ter hoogte van de Lillobrug maar enkele meters speelruimte. En dat bij nacht." De bemanning bracht het huzarenstukje tot een goed einde en wacht nu tot de lading dieselolie helemaal is overgepompt, wat enkele dagen in beslag neemt. In de tussentijd hoeven de bemanningsleden zich niet te vervelen: het schip beschikt over een ruime recreatieruimte en heeft zelfs een zwembad. Ook de vergaderruimtes, zithoeken en cafetaria zijn spic en span. 

Winterbestendig

De 'Cap Québec' is de eerste in een reeks van vier gelijkaardige Suez-maxtankers die zullen worden ingezet om olieproducten te leveren aan de Valero-installaties in Canada. Speciaal daartoe wordt het schip steviger gebouwd om bestand te zijn tegen aanvaringen met drijvend ijs op de Saint-Lawrencerivier bij Québec. Op de stuurboordzijde van de brug is ook een verwarmde commandopost voorzien om het aanmeren in winterse omstandigheden te vergemakkelijken. Dat zorgt dat de prijs van het schip, 61 miljoen dollar, iets hoger is dan wat gangbaar is voor een tanker van deze omvang. Het schip kan zo'n miljoen vaten olie vervoeren. 

Zuiniger 

De grote vernieuwing zit hem volgens Hugo De Stoop, financieel directeur van Euronav, vooral in de motorisatie. "In vergelijking met twintig jaar geleden verbruiken we nu 30 procent minder brandstof. Scrubbers voor de uitlaatgassen bouwen we bewust niet. We willen de markt het signaal geven dat brandstof met lage zwavelwaarde toekomst heeft. Als wij aan boord een dure installatie moeten bouwen om uitlaatgassen te zuiveren, geven we het verkeerde signaal."

Moeilijke markt 

De Stoop maakt er evenwel geen geheim van dat de tankervaart een markt in moeilijkheden blijft. "Ik verwacht niet dat de situatie voor de zomer beter wordt", klinkt het. "Rekening houdend met de afschrijving, kost het ongeveer 25.000 dollar per dag om dit schip draaiende te houden. De marktprijs voor een Suez-Max is momenteel 13.000 à 14.000 dollar. Het contract bij Valero gaat uit van 30.780 dollar per dag met eventueel nog een profit split. Op die manier draaien we ongeveer break-even."

Intussen maakt Euronav plannen om de ULCC-tanker TI Oceania opnieuw onder Belgische vlag te brengen. Maar dat is voor na de fusie met Gener8. Als die binnenkort wordt goedgekeurd door de aandeelhouders, is de totale Euronav-vloot 75 schepen sterk, waarvan het grootste deel tankers. Door de inbreng van de recent gemoderniseerde Gener8-vloot – een noodlottige investering die het bedrijf in moelijkheden bracht en in de armen van Euronav dreef – is de gemiddelde leeftijd van de schepen zo'n 6 jaar. 

Michiel Leen