Gezocht: naam voor sluis zonder naam

Een avondcruise met dertig personen door de Antwerpse haven: dat is de prijs die gewonnen kan worden door de bedenker van een nieuwe naam voor de Deurganckdoksluis.

De sluis zal tegen eind maart volgend jaar operationeel zijn en wordt nu al Deurganckdoksluis genoemd. Om in de maritieme communicatie verwarring met het verkeer van en naar bet Deurganckdok te voorkomen en omdat de naam Deurganckdoksluis nu eenmaal niet zo gemakkelijk uitspreekbaar is voor buitenlandse kapiteins, wordt nu een nieuwe naam gezicht. Dat was overigens in maart al min of meer aangekondigd.

Campagne

Het Vlaams Gewest en het Antwerps Havenbedrijf willen voor de keuze van de nieuwe naam beroep doen op het brede publiek. De campagne voor de Sluis Zonder Naam werd gisteren op de Vlaamse Havendag in Antwerpen afgetrapt door Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts en havenschepen Marc Van Peel. Zij bedachten alvast de namen Gerlachesluis en Walvissluis.

De keuze van de sluisnaam gebeurt in twee ronden. Tot 19 oktober kan iedereen een suggestie plaatsen op de website sluiszondernaam.be. Die inzending wordt overigens in het water ‘geschreven’ op een speciale watervalinstallatie, die nog tot 5 oktober in het Centraal Station in Antwerpen staat en daarna voor de periode van 6 tot 19 oktober naar het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas verhuist.

Tweede ronde

Uit alle suggesties zal een jury een selectie maken. Daarna start de tweede ronde, waarbij de bedenkers van de geselecteerde namen via sociale media een campagne starten om zoveel mogelijk stemmen te winnen. De naam met de meeste stemmen wordt dan ook de nieuwe naam van de Deurganckdoksluis.