Gestrande tanker mag weg uit Zeebrugge (UPDATE 4)

De met een black-out aan de grond gelopen olietanker Sea Bay mocht deze morgen na inspectie de reis verder zetten. Maar het 243 meter lange schip ligt wel nog steeds voor anker. Er wordt nog getest op het schip betrouwbaar kan varen.

Vanmorgen vroeg strandde de tanker Sea Bay voor de kust van Zeebrugge. Het schip van Teekay Shipping uit Hamilton (Bermuda) heeft een diepgang van 13 meter en een lengte van 243 meter. Het is geladen met ruwe aardolie. De Sea Bay was onderweg van Rotterdam naar Antwerpen toen het schip getroffen werd door een panne, een zogenaamde black-out, waarbij de aandrijving en stroomvoorziening wegvielen.

"Om 05.03 uur heeft het schip zijn ankers uitgegooid tussen S3 (Scheur 3) en S5 (Scheur 5), twee boeien in de vaarroute voor Zeebrugge", klonk het vanmorgen vroeg bij Port+ in Antwerpen, waar de Sea Bay aan Kaai 661 verwacht werd. De Scheur is de vaargeul tussen de 'Vlaamse Banken' die de schepen van loodsstation Wandelaar (A1) naar Vlissingen brengt.

De positie van de tanker werd gestabiliseerd door vier toegesnelde sleepboten, die het lamme vaartuig tijdens de herstelling onder controle hielden. Rond 11.30 uur gaf de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) de goedkeuring aan de tanker om zijn koers verder te zetten naar Antwerpen. Voorlopig blijft het schip wel nog liggen. De kapitein voert nog testen uit om te kijken of alle systemen stabiel genoeg zijn om verder te varen. Het is nog niet duidelijk wanneer het schip effectief zal varen. 

Bart Timperman - Roel Jacobus